Nederland is goed - maar Duitsland gaat winnen!
Berlijnse scholieren over 15 juni

Achtergrond - 1 mei 2004

De wedstrijd Nederland - Duitsland bij het EK-voetbal wordt vast heel spannend. Maar uiteindelijk gaat Duitsland natuurlijk toch met de winst aan de haal. Het wordt 1-0. Of 2-1. Tenminste, dat denken de leerlingen van de Lina-Morgenstern-Oberschule. Deze school voor MAVO/HAVO/VWO-niveau staat in Berlijn, de hoofdstad van Duitsland.

Als een groepje jongens in de pauze op het schoolplein hoort dat "iemand uit Amsterdam" iets wil vragen over Nederland - Duitsland, beginnen ze hard te joelen. "4-0 voor Duitsland!", roept er een. "Die Hollanders maken wij dik in!", schreeuwt een ander. "Doet Nederland mee dan? Ik dacht dat die er al lang uitlagen", zegt een jongen uitdagend. Daar moeten zijn vrienden hard om lachen. Midden in Duitsland vragen naar 'Oranje': dat lijkt vooral vragen om problemen.

Maar als ze zijn uitgelachen, willen de scholieren best ook even serieus praten over de beladen wedstrijd. Ze blijken Nederland eigenlijk een heel goede ploeg te vinden. "Tegen het Nederlands elftal is het altijd zwaar", vertelt een jongen die Jürgen heet. "Jullie vallen namelijk altijd aan, daar houden Duitsers niet van". En Martin, de jongen die net nog zei dat Duitsland met 4-0 gaat winnen, zegt nu: "Nederland maakt altijd wel een doelpunt. Dus moet Duitsland er zeker twee maken om te winnen. Maar wij hebben helemaal geen goede spitsen".

Over spitsen gesproken: de jongens zijn vreselijk jaloers op de Nederlandse voorhoede. " Kluivert en Van Nistelrooij zijn het beste duo van heel Europa!", roept Sven enthousiast, "en jullie hebben die ene, van Rotterdam, ook nog op de bank!". Hij bedoelt natuurlijk Pierre van Hooijdonk, die voor Feyenoord heeft gespeeld. De jongens geloven niet dat hun leeftijdgenoten in Nederland de Duitse aanvallers kennen, zoals Bobic, of Kuranyi. Nee, als het op aanvallen aankomt, is Nederland veel beter. Maar in verdedigen is Duitsland sterker.

Er is één ding dat de Duitse leerlingen niet begrijpen: waarom staat Roy Makaay niet altijd in de basis van Oranje? Die is toch zeker hartstikke goed? Hij scoort altijd! De jongens kennen Makaay zo goed, omdat hij topscorer is van Bayern München. En die club is landskampioen van Duitsland. "Zo'n spits zouden wij tegen Nederland goed kunnen gebruiken", zegt Sven, een beetje sip.

Welke spelers kennen ze nog meer? " Davids", zegt er een. " Seedorf", voegt iemand toe. En bijna iedereen kent Rafael van der Vaart. "Die speelt bij Ajax", weet Martin. "Ajax levert altijd de beste spelers van Oranje".

De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoeveel gaat het worden? Denken de leerlingen dat Duitsland de Nederlandse aanval kan stoppen? "4-0 voor Duitsland", zegt Martin, die volhardt in zijn mening. Jürgen denkt dat Nederland in elk geval een keer scoort, maar dat Duitsland toch gaat winnen: "2-1 dus". Ook Sven voorspelt een spannende wedstrijd, die Duitsland met moeite gaat winnen: "1-0". Micha, een jongen die er net bij is komen staan, hoort waar het over gaat. "Nederland is echt goed! Die gaan winnen denk ik, met 2-0". Dat nemen zijn vriendjes hem niet in dank af. Ze beginnen hem uit te lachen en geven hem een duw: ja, Nederland is wel goed - maar Duitsland gaat winnen!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger