Schoolkrantredactie krijgt schrijftips
Workshop door Het Parool

Achtergrond - 30 maart 2004

(30 maart 2004) Journalist Bert Steinmetz van Het Parool heeft Chelsey, Donna, Ray, Nasreddine, Lúcia en Kim van het Montessori College Oost wat meer verteld over journalist zijn.

Wat een goede journalist moet weten is eigenlijk: het staatsrecht, de geschiedenis en het laatste nieuws. En wat heeft een goede journalist bovenal nodig? Je moet nieuwsgierig zijn! Je moet vaak verder kijken in de zaak om te weten of het nou echt waar of niet waar is. Als je een verhaal gaat schrijven voor de krant moet het natuurlijk wel waar zijn. Dus gebruiken journalisten vaak het ezelsbruggetje van de vijf W's en de H: Wat, Wanneer, Waar, Waarom, Wie en Hoe. Als je daar op let, klopt je stukje.

Informatie
Hoe komt een journalist nou aan zijn informatie? Een journalist weet vaak meer dan wat je op tv en radio kan zien en horen. Na een sportwedstrijd praat een journalist bijvoorbeeld nog vaak met de winnaar en vraagt hij naar de achtergrond van de overwinning. Soms komt een journalist ook wel eens als eerste met informatie. Dat noem je dan een primeur. Niet alle journalisten kunnen overal bij zijn, dan moeten ze de informatie van andere journalisten gebruiken, bijvoorbeeld van een persbureau.

Schrijven is schrappen
Soms gebeuren er ook erge dingen in het buitenland, zoals een oorlog. Maar vaak willen journalisten niet naar een oorlogsland gaan, omdat het heel gevaarlijk kan zijn. Je kan dan ook niet gedwongen worden. Er zijn ook journalisten die niet voor één krant werken en wel naar gevaarlijke gebieden gaan, zoals naar Irak en de Gaza-strook. Die journalisten noem je freelance journalisten. Freelance journalisten zijn ook bijna nooit thuis. Ze zijn vaak in een ander land.

En verder...

De voorpagina van de krant is het belangrijkst. Daarop staat altijd het belangrijkste nieuws. De krant moet voor 11.30 uur klaar zijn om naar de drukker te gaan. Dat heet dan dat de krant sluit. Dat wordt ook wel een deadline genoemd.

Chelsey Colijn is verslaggever van de schoolkrant van het Montessori College Oost in Amsterdam.

Lees ook het artikel van Donna over het bezoek aan Het Parool.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger