Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe corona-lockdown in Duitsland vanaf 2 november

Kort nieuws - 28 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland voert al op maandag 2 november nieuwe, strengere coronamaatregelen in. Die moeten het aantal contacten flink beperken. Horeca, theaters, bioscopen en amateursportclubs gaan dicht. Ook wordt het aantal mensen dat mag samenkomen drastisch ingeperkt. De maatregelen gelden voor de maand november.

Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten zijn vanmiddag in spoedoverleg bijeengekomen. De kanselier kondigde daarna op een persconferentie de nieuwe maatregelen aan:

  • Horeca, theaters, bioscopen, beurzen en congressen, sauna's, massagesalons, sportscholen, zwembaden, amateursportclubs en vrijetijdsparken worden gesloten. Voor de horeca is afhaal en levering van voedsel wel toegestaan.
  • Winkels, scholen en crèches blijven open. Ook kappers mogen open blijven.
  • Buiten mogen nog slechts mensen uit twee verschillende huishoudens elkaar ontmoeten, in totaal maximaal tien personen.
  • Feestjes - binnen of buiten - zijn "niet acceptabel", zei Merkel. Daar wordt strenger op gecontroleerd, kondigde ze aan.
  • Duitsers moeten voorlopig afzien van reizen in eigen land, of het nou naar familie en vrienden is of voor vakantie. Overnachtingen in hotels zijn alleen toegestaan voor noodzakelijke doeleinden, zoals dringende zakenreizen, niet voor toeristische doeleinden.
  • Bedrijven worden opgeroepen personeel zoveel mogelijk thuis te laten werken.
  • Professionele sportwedstrijden mogen alleen nog zonder publiek plaatsvinden.
  • In zieken- en verzorgingshuizen moeten zo spoedig mogelijk sneltests beschikbaar zijn. In bejaardenhuizen moeten mensen bezoek kunnen blijven ontvangen.
  • Kerkdiensten blijven toegestaan zolang de kerken zich aan de bestaande hygiëneregels houden.

Het aantal besmettingen in Duitsland stijgt zo snel, dat langer wachten niet verantwoord is, vinden Merkel en de deelstaatpremiers. Eerder was het plan dat de nieuwe maatregelen op 4 november zouden ingaan, maar dat is vervroegd naar maandag 2 november. Lees meer op de site van de Bundesregierung en tagesschau.de

Bron- en contactonderzoek

Merkel riep de mensen in Duitsland op tot een "nationale krachtsinspanning". Het aantal mensen dat op de IC's is opgenomen, is de afgelopen 10 dagen verdubbeld, zei ze op de persconferentie. "Als we zo doorgaan, zitten we binnen enkele weken aan de grenzen van ons gezondheidssysteem." Van 75 procent van de infecties is niet meer te achterhalen waar ze hebben plaatsgevonden, aldus de kanselier. Op veel plaatsen kan het bron- en contactonderzoek niet meer worden uitgevoerd, omdat de Gesundheitsämter, de Duitse GGD's, overbelast zijn. Merkel noemde het bron- en contactonderzoek het belangrijkste instrument om de coronapandemie in te dammen. 

De maatregelen gelden in ieder geval voor de maand november. Over twee weken komen Merkel en de minister-presidenten opnieuw bij elkaar om te kijken of de maatregelen moeten worden aangepast. De bedoeling van deze coronamaatregelen is dat het aantal nieuwe besmettingen nu flink daalt, naar onder de 50 per 100.000 inwoners per zeven dagen. Dan is in december weer meer mogelijk, aldus Merkel. Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft woensdagochtend 14.964 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is bijna het dubbele vergeleken met een week geleden en zoveel waren het er ook nog niet eerder in Duitsland.

Economisch steunpakket

Merkel en de minister-presidenten hebben ook besloten dat er een extra steunpakket van 10 miljard euro komt voor het bedrijfsleven. Ondernemingen met minder dan 50 medewerkers en zzp'ers krijgen 75 procent van hun omzetverlies vergoed. Voor grotere bedrijven gelden andere percentages. De ministers van Financiën en Economische Zaken, Scholz en Altmaier, komen later deze week met de details van het steunpakket. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Anne Korfker - 2 november 2020 23:57

Wij hebben een caravan in Nordrhein Westfalen. Deze moet winterklaar gemaakt worden. Kunnen wij op en neer rijden vanuit NL ?
Binnen 6 uur kunnen we heen en terug zijn en alles hebben geregeld zonder iemand te zien.
De campingbaas vindt het prima.

Reageer
Marja Verburg Anne Korfker - 3 november 2020 17:33

NRW maakt een uitzondering op de meld- en quarantaineplicht voor mensen die er minder dan 24 uur blijven. Zie: https://www.land.nrw/de/wichtige-fragen-und-antworten-zum-corona-virus#ef504a21 NL heeft vandaag Dld op code oranje gezet: alleen noodzakelijke reizen. Zie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies Beide landen roepen op om nu zoveel mogelijk af te zien van reizen over de grens.
Mvg, de redactie

m. essers - 2 november 2020 19:48

mag ik naar nord rijnwestfalen van uit nederland dezelfde dag heen en terug heb al 6jaar 'n relatie

Reageer
Marja Verburg m. essers - 3 november 2020 17:16

NRW maakt een uitzondering op de meld- en quarantaineplicht voor mensen die er minder dan 24 uur blijven en voor mensen die een partner bezoeken. Zie: https://www.land.nrw/de/wichtige-fragen-und-antworten-zum-corona-virus#ef504a21 Nederland heeft vandaag Duitsland op code oranje gezet: alleen noodzakelijke reizen. Zie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies
Mvg, de redactie

danny aerts - 2 november 2020 19:25

ik woon ik Belgisch Limburg en ga gewoonlijk winkelen naar Heinsberg Duitsland NRW. Hiervoor moet een stukje door Nederlands Limburg en dan naar Heinsberg. Wat zijn nu de regels voor belgen in Nederland? Mag ik door Nederland? en mag ik naar Duitsland om te winkelen en binnen de 4 uur terug? Mvg Danny

Reageer
Marja Verburg danny aerts - 3 november 2020 17:13

Voor zover wij kunnen nagaan, is transitverkeer door Nederland toegestaan. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod. Overigens roepen de Duitse en Nlse autoriteiten op om nu geen boodschappen in Duitsland toe doen. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen#ReizenDE
Mvg, de redactie

Henk - 2 november 2020 05:38

Ik woon in nederland aan de duitse grens en wil vandaag in Wolfhagen te Hessen duitsland als particulier zijnde met een auto-ambulance een auto ophalen.
Zou dat mogen, ben binnen 8 uur weer thui

Reageer
Marja Verburg Henk - 2 november 2020 15:06

Voor zover wij kunnen nagaan maakt Hessen alleen een uitzondering op de meld- en quarantaineplicht voor transit- en beroepsverkeer en als er een medische noodzaak is. Zie: https://soziales.hessen.de/gesundheit/corona-hessen/quarantaenebestimmungen-und-coronatests-fuer-einreisende U kunt ws het best nagaan bij de deelstaat of de plaats waar u heen gaat, wat in uw geval mogelijk is.
Mvg, de redactie

Eric Mein - 1 november 2020 16:47

Hoe zijn de regels bij INREIS en TERUGKOMST als je bijvoorbeeld als Nederlander zou vliegen vanaf Dusseldorf Airport naar een ( door RKI) benoemde risicobestemming en terug reist naar deze luchthaven. De websites die ik heb gevonden ( bv Dusseldorf airport) zijn daar voor mij niet duidelijk in

Reageer
Marja Verburg Eric Mein - 2 november 2020 15:01

Voor transitverkeer geldt een uitzondering op de meld- en quarantaineplicht. Daaronder valt voor zover wij kunnen nagaan ook vliegen vanaf een Duits vliegveld. U moet op doorreis Duitsland wel direct verlaten. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen#ReizenDE en https://www.auswaertiges-amt.de/en/coronavirus/2317268
Mvg, de redactie

Cindy Posthuma - 31 oktober 2020 21:44

We hebben een eigen woning op een camping in Winterberg. Mogen wij daarheen reizen en een weekend daar verblijven? Moeten we vooraf of nadien in quarantaine ?

Reageer
Marja Verburg Cindy Posthuma - 2 november 2020 14:57

In NRW mag je in je eigen vakantiewoning verblijven (dat geldt niet als verboden toeristische overnachting). Maar als je uit risicogebied komt - zoals NL - geldt een meld- en quarantaineplicht. Je moet je melden bij het Gesundheitsamt en in quarantaine, tenzij je een negatieve coronatest hebt. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen#ReizenDE Zie ook: https://www.land.nrw/de/wichtige-fragen-und-antworten-zum-corona-virus#ef504a21
Mvg, de redactie

Rony Ordelmans - 29 oktober 2020 17:10

Wij wonen in Bergen Limburg , mijn moeder in Haaksbergen Twente.

Wij rijden altijd via Duitsland naar Twente , 96 kilometers en over Nederland zijn het 160 kilometers.

Mogen wij a.s. week via in Siebengewald de Duitsland over via Gogh naar Bocholt en daar weer Aalten Nederland naar binnen.

Als iemand dit weet hoor ik het graag

Gr. Rony

Reageer
Wiebke Pittlik Rony Ordelmans - 30 oktober 2020 12:28

Beste Rony, volgens de reactie hieronder is Limburg geen risicogebied voor Duitsland, maar dat klopt niet, dat is Limburg inmiddels wel. Noordrijn-Westfalen maakt een uitzondering voor kortdurend bezoek (grensverkeer) en ook voor transitverkeer. Dus doorsteken mag, mits je snel het land weer verlaat en geen symptomen hebt. Of deze regels komende week worden aangepast dat weten wij nog niet, dus check het kort voor vertrek nog even bij de deelstaat of hier. Groet, de redactie

A Rony Ordelmans - 29 oktober 2020 22:08

Hoi Rony,

Voor 2 november mag dat omdat je Limburger bent. Daar doen ze nog niet zo moeilijk over blijkbaar (geen risicogebied). Maar na 2 november weet ik dat niet zo zeker.

Gewoon doen zou ik zeggen. Zorg dat je kunt aangeven waar je naar op weg bent en houd je aan de Duitse regels met mondkapjes enzo. Zelf woon ik ook aan de grens - het ergste wat me tot nu toe is overkomen is dat ik smerig ben aangekeken bij de Bürger King.

John Van der knaap - 29 oktober 2020 14:21

Mag je nog boodschappen doen in kleve en emmerig dat kan ik nergens vinden.

Reageer
Wiebke Pittlik John Van der knaap - 30 oktober 2020 12:33

De Nederlandse veiligheidsregio's en enkele burgemeesters uit het Duitse grensgebied roepen op om tijdelijk geen boodschappen te gaan doen e.d. over de grens. Het is niet verboden, de grenzen zijn ook niet dicht, maar de bedoeling is dat alleen nog noodzakelijke reizen worden gemaakt. Groet, de redactie

Wil - 29 oktober 2020 13:09

Ik woon in Nederland en mijn schoonzus uit Duitsland is 2 dagen geleden overleden. Volgende week is de begrafenis , mag ik daar naartoe met mijn gezin?

Reageer
Marja Verburg Wil - 5 november 2020 15:29

@Daniella Verhelst: Noordrijn-Westfalen staat bezoek voor minder dan 24 uur toe. In Nederland moeten reizigers uit Duitsland voor zover wij kunnen nagaan, 10 dagen in quarantaine. Beide landen roepen mensen op om af zoveel mogelijk af te zien van reizen over de grens. Zie voor meer info over de Nlse en Duitse reisregels: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Verhelst daniella Wil - 5 november 2020 15:24

Mag ik zaterdag naar aken komen of niet ik ken er toch enkele die het doen geen controle gehad

Wiebke Pittlik Wil - 30 oktober 2020 12:35

De bepalingen daarvoor kunnen per deelstaat verschillen dus dat hangt van de deelstaat af. U kunt in ons veelgestelde vragen-overzicht de reisregels voor de deelstaat waar u heen moet opzoeken: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen#Deelstaatreisregels

Tijnie - 29 oktober 2020 12:54

Is de 48 uurs regel vanuit Duitsland naar Nederland in ieder geval nog van kracht tot maandag?

Reageer
Wiebke Pittlik Tijnie - 29 oktober 2020 13:01

Dat weten wij niet, u kunt dit navragen bij de deelstaat. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger