Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe corona-lockdown in Duitsland vanaf 2 november

Kort nieuws - 28 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland voert al op maandag 2 november nieuwe, strengere coronamaatregelen in. Die moeten het aantal contacten flink beperken. Horeca, theaters, bioscopen en amateursportclubs gaan dicht. Ook wordt het aantal mensen dat mag samenkomen drastisch ingeperkt. De maatregelen gelden voor de maand november.

Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten zijn vanmiddag in spoedoverleg bijeengekomen. De kanselier kondigde daarna op een persconferentie de nieuwe maatregelen aan:

  • Horeca, theaters, bioscopen, beurzen en congressen, sauna's, massagesalons, sportscholen, zwembaden, amateursportclubs en vrijetijdsparken worden gesloten. Voor de horeca is afhaal en levering van voedsel wel toegestaan.
  • Winkels, scholen en crèches blijven open. Ook kappers mogen open blijven.
  • Buiten mogen nog slechts mensen uit twee verschillende huishoudens elkaar ontmoeten, in totaal maximaal tien personen.
  • Feestjes - binnen of buiten - zijn "niet acceptabel", zei Merkel. Daar wordt strenger op gecontroleerd, kondigde ze aan.
  • Duitsers moeten voorlopig afzien van reizen in eigen land, of het nou naar familie en vrienden is of voor vakantie. Overnachtingen in hotels zijn alleen toegestaan voor noodzakelijke doeleinden, zoals dringende zakenreizen, niet voor toeristische doeleinden.
  • Bedrijven worden opgeroepen personeel zoveel mogelijk thuis te laten werken.
  • Professionele sportwedstrijden mogen alleen nog zonder publiek plaatsvinden.
  • In zieken- en verzorgingshuizen moeten zo spoedig mogelijk sneltests beschikbaar zijn. In bejaardenhuizen moeten mensen bezoek kunnen blijven ontvangen.
  • Kerkdiensten blijven toegestaan zolang de kerken zich aan de bestaande hygiëneregels houden.

Het aantal besmettingen in Duitsland stijgt zo snel, dat langer wachten niet verantwoord is, vinden Merkel en de deelstaatpremiers. Eerder was het plan dat de nieuwe maatregelen op 4 november zouden ingaan, maar dat is vervroegd naar maandag 2 november. Lees meer op de site van de Bundesregierung en tagesschau.de

Bron- en contactonderzoek

Merkel riep de mensen in Duitsland op tot een "nationale krachtsinspanning". Het aantal mensen dat op de IC's is opgenomen, is de afgelopen 10 dagen verdubbeld, zei ze op de persconferentie. "Als we zo doorgaan, zitten we binnen enkele weken aan de grenzen van ons gezondheidssysteem." Van 75 procent van de infecties is niet meer te achterhalen waar ze hebben plaatsgevonden, aldus de kanselier. Op veel plaatsen kan het bron- en contactonderzoek niet meer worden uitgevoerd, omdat de Gesundheitsämter, de Duitse GGD's, overbelast zijn. Merkel noemde het bron- en contactonderzoek het belangrijkste instrument om de coronapandemie in te dammen. 

De maatregelen gelden in ieder geval voor de maand november. Over twee weken komen Merkel en de minister-presidenten opnieuw bij elkaar om te kijken of de maatregelen moeten worden aangepast. De bedoeling van deze coronamaatregelen is dat het aantal nieuwe besmettingen nu flink daalt, naar onder de 50 per 100.000 inwoners per zeven dagen. Dan is in december weer meer mogelijk, aldus Merkel. Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft woensdagochtend 14.964 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is bijna het dubbele vergeleken met een week geleden en zoveel waren het er ook nog niet eerder in Duitsland.

Economisch steunpakket

Merkel en de minister-presidenten hebben ook besloten dat er een extra steunpakket van 10 miljard euro komt voor het bedrijfsleven. Ondernemingen met minder dan 50 medewerkers en zzp'ers krijgen 75 procent van hun omzetverlies vergoed. Voor grotere bedrijven gelden andere percentages. De ministers van Financiën en Economische Zaken, Scholz en Altmaier, komen later deze week met de details van het steunpakket. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Sophie - 29 oktober 2020 11:23

Hallo, weten jullie of mijn Nederlandse ouders mij in Bayern mogen bezoeken zonder quarantaine verplichting? Ik kan het nergens vinden.

Reageer
Wiebke Pittlik Sophie - 29 oktober 2020 13:00

Beste Sophie, je ouders mogen je alleen bezoeken zonder quarantaine als ze een negatieve coronatest hebben die niet ouder dan 48 uur is, in het Engels of Duits, en geen symptomen hebben. Zie de reisverordening van Beieren: https://www.gesetze-bayern.de/Content/Document/BayEQV/true?AspxAutoDetectCookieSupport=1
Groet, de redactie

Tijnie - 29 oktober 2020 10:12

Mag er dit weekend nog vanuit Duitsland gereisd worden naar Nederland en 48 uur in NL verblijven vanuit Nedersachsen?

Reageer
Marja Verburg Tijnie - 29 oktober 2020 10:41

De reisverordening van Nedersaksen geldt t/m 15 november. Het kan zijn dat die met de nieuwe lockdown die op 2 november ingaat, wordt aangepast. Dat weten we nog niet. Het best kunt u de website van Nedersaksen in de gaten houden: https://www.niedersachsen.de/Coronavirus. Duitslandweb houdt de reisregels hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Daniel Tibben - 29 oktober 2020 10:06

Hoe gaat het met grenswerkers, in ons geval. wonen we in duitsland en werken in nederland.

Reageer
Marja Verburg Daniel Tibben - 29 oktober 2020 10:38

Dat kunt u het best hier nagaan: https://grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger/actuele-stand-van-zaken-in-duitsland/. Of bij de deelstaat waar u woont.
Mvg, de redactie

Harry - 29 oktober 2020 08:18

Er staat nergens dat we niet even mogen tanken en boodschappen halen. Kan iemand mij vertellen of dit nog mag op 2 november. Niedersaksen waar we heen gaan.

Reageer
Marja Verburg Harry - 29 oktober 2020 10:35

Dat weten we nog niet. De reisverordening van NRW geldt tot en met 31 oktober, die van Nedersaksen t/m 15 november. Het kan zijn dat de verordeningen met de nieuwe lockdown die op 2 november ingaat, worden aangepast. Dat houden we hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen Overigens roepen zowel Nederland als Duitsland op van onnodige reizen over de grens af te zien.
Mvg, de redactie

Jeroen Harry - 29 oktober 2020 08:49

Dit wil ik ook graag weten, maar dan voor NRW.

Wil - 29 oktober 2020 07:00

Hoe zit het met mensen die Nederlander zijn, in Duitsland werken en in een hotel overnachten. Zijn de hotels daar wel voor open. Het zijn tenslotte geen toeristen.....

Reageer
Marja Verburg Wil - 29 oktober 2020 10:34

Hotelovernachtingen voor bv dringende zakenreizen blijven toegestaan. U kunt ws het best bij de deelstaat waar het werk en de evt overnachting plaatsvindt nagaan wat mogelijk is. Meer informatie vindt u ook op https://grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger/actuele-stand-van-zaken-in-duitsland/
Mvg, de redactie

Harry Wil - 29 oktober 2020 08:19

Dacht dat dat zo blijft.

Lianne - 28 oktober 2020 23:02

Hoe zit het met de 24 uurs regel die de aan Nederland grenzende deelstaten nu nog hebben? Wordt deze ook afgeschaft?

Reageer
Marja Verburg Lianne - 29 oktober 2020 10:30

Dat weten we nog niet. De reisverordening van NRW geldt tot en met 31 oktober, die van Nedersaksen t/m 15 november. Het kan zijn dat de verordeningen met de nieuwe lockdown die op 2 november ingaat, worden aangepast. Dat houden we hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen Overigens roepen zowel Nederland als Duitsland op van onnodige reizen over de grens af te zien.
Mvg, de redactie

Lynne - 28 oktober 2020 20:10

How will this lockdown affect people from NL flying from German airports in the coming weeks.

Reageer
Marja Verburg Lynne - 28 oktober 2020 21:13

As far as we know now, the new lockdown-regulations do not affect the entry restrictions and quarantine regulations in Germany for travellers from the Netherlands. See: https://www.auswaertiges-amt.de/en/coronavirus/2317268 (in english). There it says that transit traffic is allowed, however, you are obliged to leave Germany immediately. But we'll advise you to check the regulations of the Bundesland and the airport from which you'll depart.
Kind regards, redactie Duitslandweb

Aangepast op 2020-10-28 21:16:16

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger