Duitslandweb logo Duitslandweb

Podcast: De Duitse lobby in de EU

Achtergrond - 15 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De lobby van Duitse bedrijven heeft grote invloed op wat er in Europa gebeurt. Duitse ondernemingen zijn actief en aanwezig in Brussel en investeren veel geld in hun lobby-activiteiten. Journalist Hans von der Burchard geeft in gesprek met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg vanuit Brussel een kijkje achter de schermen van de Duitse lobby in de EU.

Duitsland is sinds juli EU-voorzitter en daardoor nog invloedrijker in de EU. Voorafgaand aan het Duitse voorzitterschap waarschuwden organisaties als Lobbycontrol en Corporate Europe Observatory - die zich inzetten voor meer transparantie in Europa - daarom voor een nog grotere invloed van Duitse lobbyisten.

Hoe oefenen Duitse bedrijven, de industrie maar bijvoorbeeld ook werkgeversorganisaties invloed uit in Brussel? Welke rol spelen de deelstaten in de Duitse lobby? Bij wie vinden Duitse lobbyisten in de EU gehoor en speelt het een rol dat de voorzitter van de Europese Commissie sinds vorig jaar de Duitse Ursula von der Leyen is? 

De Duitse journalist Hans von der Burchard werkt in Brussel voor politico.eu, de gezaghebbende nieuwssite over Europese politiek. Hij volgt onder meer de Duits-Europese en de Nederlands-Europese relaties en spreekt vloeiend Nederlands. 

Dit is de vijfde aflevering van de podcastserie 'Achtung Europa', waarin het Duitsland Instituut Amsterdam met deskundigen spreekt over de Duitse rol in Europa.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger