Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland (16-12): RKI meldt 952 corona-sterfgevallen

Kort nieuws - 16 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Institut (RKI) heeft woensdagmorgen een fors hoger aantal sterfgevallen als gevolg van corona gemeld: 952. Ook meldde het 27.728 nieuwe besmettingen met Covid-19.

Directeur Lothar Wieler van het RKI heeft dinsdag in een persconferentie gezegd dat het aantal sterfgevallen momenteel zo hoog is omdat er relatief veel besmettingen zijn onder mensen die de 90 zijn gepasseerd. Bij ouderen boven de 85 overlijdt 15 procent van de Covid-19-patiënten. Minister van Gezondheid Jens Spahn vulde aan dat Duitsland 23 miljoen bewoners ouder dan 60 heeft. Daarom is dit virus juist voor Duitsland zo gevaarlijk, aldus de minister.

Gevraagd naar het onder coronasceptici populaire argument dat veel patiënten in de dodenaantallen worden meegeteld die aan iets anders zijn overleden, zei Wieler dat het aantal sterfgevallen eerder onderschat dan overschat wordt, omdat ook veel mensen overlijden die helemaal niet getest zijn op Covid-19. "We weten immers dat het virus ook hartstilstand kan veroorzaken bijvoorbeeld." Zie ook het corona-dashboard van het RKI

Lockdown is ingegaan

In Duitsland is vandaag de lockdown ingegaan, die tot 10 januari duurt. Winkels, scholen, kinderopvang en veel publieke plekken zijn gesloten. Duitsers worden opgeroepen hun contacten tot het minimale te beperken. Dinsdag was het daardoor extra druk in de winkelstraten. lees meer over de lockdownmaatregelen op de website van de bondsregering

'Eerste gevallen van triage in ziekenhuis in Saksen'

In een ziekenhuis in Saksen hebben artsen al meerdere keren triagebesluiten moeten nemen. Dat melden verschillende Duitse media. Omdat er niet genoeg bedden met beademingsapparaten zijn, hebben artsen meerdere keren moeten besluiten welke patiënten wel aan de beademing konden en welke niet. Sommige patiënten konden ze daardoor geen hulp meer bieden. Dat vertelde de medisch directeur van een kliniek in Saksen dinsdagavond in een online forum en bevestigde het daarna tegenover nieuwssite t-online. Ook Deutschlandfunk bevestigt het bericht over de triagebesluiten.

Het lukt niet altijd patiënten naar ziekenhuizen in de buurt over te plaatsen, aldus de directeur. Die zijn vaak ook vol en sommige patiënten zijn er te slecht aan toe om over te plaatsen. De kliniek zelf wil geen uitspraken doen over wat de directeur heeft verteld en zegt de berichten over de triage te onderzoeken, aldus de Süddeutsche Zeitung. Lees meer bij deutschlandfunk.de, t-onlinewdr.de en Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger