Berlijn krijgt museum voor verguisde beelden
Opmerkelijk

Achtergrond - 29 januari 2010

Berlijn krijgt een museum voor in ongenade gevallen standbeelden. In 2013 moeten bezoekers de beelden uit de DDR, de nazitijd en het keizerrijk weer kunnen zien. Een kolossaal hoofd van Lenin moet eerst nog worden opgegraven. Toen het communisme had afgedaan, is het hoofd begraven in een bos buiten de stad.

Berlijn krijgt museum voor verguisde beelden
© Zoe52/flickr.com
Beeldjes op de rommelmarkt in Berlijn Tiergarten.

De beeldententoonstelling 'Onthuld. Berlijn en zijn monumenten' moet de Vesting Spandau in Berlijn tot een toeristische topattractie maken, meldden Duitse kranten deze week. Beelden van de Siegesallee uit de keizertijd zijn er te vinden, net als een bronzen beeld van een atleet uit de nazitijd en het 'Revolutiemonument' van Mies van der Rohe uit de tijd van de Weimarrepubliek.

 

De meeste monumenten waren al die tijd opgeslagen in depots. Ze worden gerestaureerd, maar niet altijd in hun oorspronkelijke staat hersteld, omdat juist ook de beschadigingen iets over de geschiedenis vertellen. Een aantal gebouwen van de Citadel Spandau worden eerst omgebouwd tot expositieruimte voor de ongeveer honderd beelden, aldus een cultuurambtenaar van Spandau in de Berliner Morgenpost.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger