Duitslandweb logo Duitslandweb

Gauland: AfD moet open staan voor Querdenken- en Pegida-aanhang

Kort nieuws - 21 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

AfD-fractievoorzitter Alexander Gauland zegt dat zijn partij contacten moet onderhouden met protestbewegingen als Querdenken en Pegida. Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen voorzitter Jörg Meuthen, die weg wil blijven van radicale groepen.

De AfD moet als 'bewegingspartij' en spreekbuis voor protestgroepen de verkiezingen van volgend jaar ingaan, heeft Gauland tegen persbureau dpa gezegd. Dat geldt wat hem betreft ook voor omstreden groepen als Querdenken en Pegida. De corona-protestbeweging Querdenken maakt een radicalisering door, waarschuwen deskundigen. In Baden-Württemberg houdt de veiligheidsdienst Querdenkers sinds kort officieel in de gaten. Van anti-islambeweging Pegida houdt de AfD zich officieel afzijdig, al zijn er al langer contacten tussen AfD'ers en Pegida

Volgens Gauland moet de AfD wel oppassen dat niet "sommige gekken" uit naam van de partij bijeenkomsten aanmelden. Tegelijkertijd uit hij harde kritiek op partijvoorzitter Jörg Meuthen, die op het partijcongres in november de gedelegeerden opriep afstand te houden van rechts-radicalen en de toon te matigen. Daarmee heeft hij "de helft van de partij beschadigd", aldus Gauland. Meuthen veroordeelde toen onder meer het begrip 'corona-dictatuur', dat Gauland ook heeft gebruikt. 

De partij is al langer verdeeld tussen degenen die de AfD als rechts-conservatieve partij zien en anderen die met protest 'het systeem' omver willen werpen. Die strijd werd op het partijcongres in november duidelijk zichtbaar. De gematigderen zijn bang dat de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de AfD als geheel in het vizier wil nemen. Delen van de partij worden al in de gaten gehouden. Eerder deze maand meldde Der Spiegel dat de Verfassungsschutz in januari wil besluiten of de hele AfD inderdaad een zogenoemde Verdachtsfall wordt. Lees meer bij FAZ.net en Der Spiegel 

Zie ook:
'Wordt hele AfD straks verdacht van extremisme?' Duitslandweb-redacteur Marja Verburg bij Bureau Buitenland (NPO Radio 1) over radicalisering binnen de AfD (18-12-2020)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger