Duitslandweb logo Duitslandweb

Gauland: AfD moet open staan voor Querdenken- en Pegida-aanhang

Kort nieuws - 21 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

AfD-fractievoorzitter Alexander Gauland zegt dat zijn partij contacten moet onderhouden met protestbewegingen als Querdenken en Pegida. Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen voorzitter Jörg Meuthen, die weg wil blijven van radicale groepen.

De AfD moet als 'bewegingspartij' en spreekbuis voor protestgroepen de verkiezingen van volgend jaar ingaan, heeft Gauland tegen persbureau dpa gezegd. Dat geldt wat hem betreft ook voor omstreden groepen als Querdenken en Pegida. De corona-protestbeweging Querdenken maakt een radicalisering door, waarschuwen deskundigen. In Baden-Württemberg houdt de veiligheidsdienst Querdenkers sinds kort officieel in de gaten. Van anti-islambeweging Pegida houdt de AfD zich officieel afzijdig, al zijn er al langer contacten tussen AfD'ers en Pegida

Volgens Gauland moet de AfD wel oppassen dat niet "sommige gekken" uit naam van de partij bijeenkomsten aanmelden. Tegelijkertijd uit hij harde kritiek op partijvoorzitter Jörg Meuthen, die op het partijcongres in november de gedelegeerden opriep afstand te houden van rechts-radicalen en de toon te matigen. Daarmee heeft hij "de helft van de partij beschadigd", aldus Gauland. Meuthen veroordeelde toen onder meer het begrip 'corona-dictatuur', dat Gauland ook heeft gebruikt. 

De partij is al langer verdeeld tussen degenen die de AfD als rechts-conservatieve partij zien en anderen die met protest 'het systeem' omver willen werpen. Die strijd werd op het partijcongres in november duidelijk zichtbaar. De gematigderen zijn bang dat de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de AfD als geheel in het vizier wil nemen. Delen van de partij worden al in de gaten gehouden. Eerder deze maand meldde Der Spiegel dat de Verfassungsschutz in januari wil besluiten of de hele AfD inderdaad een zogenoemde Verdachtsfall wordt. Lees meer bij FAZ.net en Der Spiegel 

Zie ook:
'Wordt hele AfD straks verdacht van extremisme?' Duitslandweb-redacteur Marja Verburg bij Bureau Buitenland (NPO Radio 1) over radicalisering binnen de AfD (18-12-2020)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Noodsteun met de Gießkanne

Noodsteun met de Gießkanne

De Gießkanne is een populaire metafoor in alle discussies over compensatie voor hoge energieprijzen.


Lees meer

Der Haussegen hängt schief

Der Haussegen hängt schief

Een uitdrukking die deze week opdook in de Duitse media omschrijft de situatie van de coalitie treffend.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger