Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel verdedigt harde Duitse coronamaatregelen

Kort nieuws - 21 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal corona-besmettingen in Duitsland lijkt te dalen, maar het aantal doden is nog steeds hoog. Ook is het gevaar groot dat zeer besmettelijke virusmutaties zich snel verspreiden. Dat rechtvaardigt het strenge Duitse coronabeleid, aldus kanselier Merkel. Ze beantwoordde donderdagochtend in Berlijn vragen van journalisten. 

Duitsland zit in een zeer moeilijke fase van de pandemie, zei Merkel. Dat het aantal besmettingen daalt, laat zien dat "de harde maatregelen effect beginnen te krijgen". Maar het aantal doden blijft "schrikbarend hoog", benadrukte ze. Ze noemde de vele doden in senioren- en verpleeghuizen. "Dat breekt mijn hart, als ik zie hoeveel mensen daar eenzaam zijn gestorven."  

Het Robert Koch Institut (RKI) meldde donderdag de laagste zogenoemde 7-Tage-Inzidenz sinds elf weken. Dat is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen en ligt nu op 119. Kort voor kerst was dat nog 197,6. Toch zijn er de afgelopen 24 uur weer meer dan 20.000 nieuwe besmettingen bijgekomen. Het aantal mensen dat de afgelopen 24 uur aan COVID-19 is overleden, is 1031. Het totaal aantal doden in Duitsland is daarmee nu 49.783. Bekijk de cijfers van het RKI

Merkel waarschuwde voor de zeer besmettelijke virusmutaties. Er moet nu alles aan worden gedaan om de verspreiding daarvan te verlangzamen. "Als we nu wachten, kan een derde, mogelijk nog heftigere golf van de pandemie misschien niet voorkomen worden." Waarschijnlijk blijven veel maatregelen ook na 14 februari nog van kracht, zei ze. Als het gaat om versoepelingen, hebben crèches en scholen prioriteit.  

Dat er nu vaccins zijn, geeft hoop, aldus de kanselier. Ze noemde het een wonder dat de vaccins er zo snel gekomen zijn en verdedigde het gezamenlijke Europese programma voor de vaccinaankoop. Het helpt niet als een deel van de EU wel gevaccineerd is en een ander deel niet, zei ze. Dat Biontech een Duits bedrijf is, betekent niet dat het Biontech/Pfizer-vaccin "ons vaccin" is, zoals nu soms wordt gedaan, liet Merkel weten. Ze gaat ervan uit dat Duitsland in het derde kwartaal van 2021 genoeg doses heeft en dan ook vaccins aan armere landen kan afstaan. Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net

Reacties

Rietepetiet - 22 januari 2021 19:00

Build back better.
Met dank aan alle sukkels die deze ongein geloven.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger