Duitslandweb logo Duitslandweb

Slechte cijfers CDU/CSU in de peilingen houden aan

Kort nieuws - 31 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU/CSU doet het slecht in de peilingen. In een nieuwe peiling van onderzoeksbureau Forsa staan de christendemocraten vandaag op 27 procent. Een maand geleden was dat nog 35 procent, vorige week bleek ze bijna 10 procent te hebben verloren en te zijn weggezakt naar 26 procent.

Bündnis 90/Die Grünen, al twee jaar stabiel de tweede partij in de Duitse peilingen, stijgt juist. Van 19 procent in februari en 22 procent vorige week, naar 23 procent nu. Het verschil tussen CDU/CSU en de Groenen is nog slechts 4 procent.

De CDU/CSU heeft waarschijnlijk te lijden onder het mondkapjesschandaal en het moeizame coronabeleid. Eerder deze maand kwam uit dat CDU- en CSU-parlementariërs aan het begin van de coronapandemie miljoenen aan commissie hebben opgestreken voor bemiddeling in de levering van mondkapjes. En kanselier Merkel ging vorige week diep door het stof toen ze een eerder aangekondigde Paaslockdown moest terugdraaien. Daarnaast is er veel kritiek op het Duitse test- en vaccinatiebeleid. 

In Duitsland vinden in september Bondsdagverkiezingen plaats. De CDU en de Beierse CSU, die bij de landelijke verkiezingen altijd een lijstverbinding aangaan, moeten nog uitmaken wie de lijsttrekker wordt. Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen, heeft als voorzitter van de veel grotere CDU goede kaarten in handen. Maar Markus Söder, minister-president van Beieren en voorzitter van de CSU, doet het in de peilingen beter. 

Tot voor kort leek het een uitgemaakte zaak dat de CDU/CSU duidelijk de grootste partij zou worden en dus de kanselier zou leveren. Maar met de cijfers in de huidige peilingen is de vraag hoe zeker de christendemocraten straks nog van regeringsdeelname kunnen zijn. Als de trend zich voortzet, komt de zogenoemde Ampelkoalition (stoplichtcoalitie) van SPD, FDP en Groenen als mogelijkheid dichterbij, genoemd naar de partijkleuren. Bekijk meer peilingen bij Wahlrecht.de

Zie ook:
Dossier Bondsdagverkiezingen 2021

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Bondsdagverkiezingen 2021: de lijsttrekkers

Bondsdagverkiezingen 2021: de lijsttrekkers

Wie volgt na de verkiezingen Merkel op? Profielen van de kanselierskandidaten Laschet, Baerbock en Scholz.

Lees meer

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Op 26 september vinden de Bondsdagverkiezingen plaats. De belangrijkste feiten en cijfers op een rij.

Lees meer

Groenen-lijsttrekker kampt met plagiaatverwijt

Groenen-lijsttrekker kampt met plagiaatverwijt

Groenen-lijsttrekker Baerbock reageert met zelfkritiek op verwijten van plagiaat. Die schaden haar reputatie.

Lees meer

Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede

Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede

De CDU is de grote winnaar bij de verkiezingen in Saksen-Anhalt. Het verschil met de AfD is bijna 17 procent.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger