Duitslandweb logo Duitslandweb

NRW-premier Laschet wil korte harde 'bruglockdown' in april

Kort nieuws - 6 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister-president Armin Laschet (CDU) van Noordrijn-Westfalen wil een korte harde lockdown in april. Hij noemt dat een Brückenlockdown (bruglockdown), die de tijd moet overbruggen tot meer mensen zijn gevaccineerd.

Doel van de 'bruglockdown' is om het aantal besmettingen de komende weken in heel Duitsland terug te brengen naar 100 per 100.000 inwoners per zeven dagen (7-Tage-Inzidenz). Laschet wil daarom dat het overleg van de bondsregering en de deelstaten, dat nu gepland staat voor 12 april, nog deze week plaatsvindt, zei hij maandag bij een bezoek aan een vaccinatiecentrum in Aken. Maar daar is bij de andere deelstaatpremiers weinig animo voor. 

Laschets plan voor een harde lockdown in april gaat niet veel verder dan de afgesproken 'noodrem', die geldt als het aantal besmettingen in een regio oploopt, luidt de kritiek op zijn plan. Als het aantal besmettingen drie dagen achter elkaar boven de grenswaarde van 100 uitkomt, moeten versoepelingen sowieso worden teruggedraaid en strengere contactbeperkingen ingevoerd.

Het is onduidelijk wat Laschet precies wil, vinden de burgemeester van Berlijn Michael Müller (SPD) en de minister-president van Thüringen Bodo Ramelow (Die Linke). Zolang er geen concreet plan is om over te spreken, zien zij geen reden het overleg van 12 april te vervroegen, zeggen ze.

Duitse media duiden Laschets plan als reactie op onder meer de kritiek van kanselier Merkel, die vorige week zei dat Noordrijn-Westfalen te weinig doet tegen het stijgende aantal infecties. Laschet had daarna aangekondigd de Paasdagen te benutten om na te denken. Dat leidde tot veel hilariteit op twitter onder de hashtag #laschetdenktnach. Lees meer bij tagesspiegel.de en Der Spiegel 

Reacties

M-L Walter - 9 mei 2021 22:30

NRW gesloten voor Nederlanders. Wat doen dan al die Duitsers in Millingen aan de Rijn, door de week maar vooral op zondag als de winkels in Duitsland dicht zijn: Sonntagsruhe??!!
Waarom kunnen Nederlanders alleen NRW in na een test en alleen om te werken. Waarom kan ik niet gewoon (na test) boodschappen doen in Kleef???
Ik heb genoeg van die schijnveiligheid door PCR-testen en liegende mensen (die wel met klachten rondlopen).

Reageer
Marja Verburg M-L Walter - 10 mei 2021 16:58

NRW is niet gesloten voor Nederlanders. Met een negatieve test kunt u in veel gevallen naar NRW. Boodschappen doen over de grens is idd uitdrukkelijk niet de bedoeling, dat geldt ook voor Duitsers die naar NL komen. Mvg, de redactie

Belinda Schneijdenberg - 7 april 2021 15:12

En nu zijn de grenspendelaars dus flink de pineut! Kinderen vanaf 6 jaar 2x per week testen! Waarom niet een pendlerbewijs en geldige verklaring net als in Nederland voor de lockdown. Nu staan we alle in een rij met nog een grotere kans om besmet te worden voor de teststraat. Zie berichten in de Gelderlander. Ik hoop van harte dat Laschet deze maatregel heel snel veranderd! Ik ben een petitie gestart en heb inmiddels meer dan 750 mensen die er ook zo overdenken!! Voor vragen mag je me mailen!

Reageer
Wiebke Pittlik Belinda Schneijdenberg - 15 april 2021 16:14

@Paul Jansen: In een pandemie moeten we nu eenmaal ons gedrag aanpassen, iets doen omdat u het al 30 jaar doet is in deze veranderde omstandigheden niet handig (en niet toegestaan). Gepensioneerden zijn daarbij extra kwetsbaar. Waarom zou u niet nog twee maanden wachten totdat de mensen zijn gevaccineerd?

Paul Janssen ex OR-voorzitter Philips-Duitsland Belinda Schneijdenberg - 15 april 2021 15:53

ik wens zoals ik al 30 jaar doe mijn gepensioneerden-bezoeken in regio Aken - Duitsland voort te zetten zonder 2 coronatesten per week.

Mercator Belinda Schneijdenberg - 7 april 2021 18:34

Waar kan ik deze petitie vinden? Ik ben ook druk bezig om deze problematiek bij de politiek aanhangig te maken. Want dit beleid is buiten alle proporties en verdient een stevig verzet!

Erik - 6 april 2021 15:41

Besmettingen zijn positieve PCR-testen. De betrouwbaarheid van de PCR-test is nooit aangetoond.

Korte lockdowns zijn in de praktijk altijd lockdowns van maanden geweest. De belofte "het is maar voor 2 weken" is een grote leugen. Tijd voor een andere aanpak: Uitsluitend vrijwillige maatregelen voor kwetsbaren.

Reageer
Marja Verburg Erik - 15 april 2021 11:32

De betrouwbaarheid van PCR-testen staat buiten kijf. Zie de informatie van het RIVM: https://www.rivm.nl/sites/default/files/2020-11/Toelichting PCR_RIVM.pdf Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger