Duitsland geniet na van succesvolle Winterspelen
Een medaille meer dan vier jaar geleden, geen eerste plaats

Achtergrond - 2 maart 2010

In Nederland zullen de Olympische Spelen van 2010 de boeken ingaan als de Spelen van de mislukte 10 km van Sven Kramer. Duitsland zal Vancouver vooral associëren met de gouden medailles van biatlete Neuner, skiester Maria Riesch en het bobsleeteam.

Duitsland geniet na van succesvolle Winterspelen
© Afb.: flickr.com, kyler storm

Het waren vooral de vrouwen die de Duitse eer hoog hebben gehouden tijdens de Olympische Spelen van 2010. Biatlete Magdalena Neuner werd de grote held bij de Duitsers. Met twee maal goud en een keer zilver was zij Duitslands succesvolste sporter in Vancouver. Menigmaal sierde een lachende Neuner de voorpagina’s van de Duitse media.

Skiester Maria Riesch bezorgde Duitsland voor het eerst sinds twaalf jaar weer goud op de supercombinatie. Ook bij de slalom was de Duitse de allerbeste. Zij skiede zichzelf naar goud, nadat favoriet Lindsey Vonn onderuit was gegaan. Op de reuzenslalom won verrassend de pas 20-jarige Viktoria Rebensburg.

Bij het bobsleeën waren de Duitse mannen erg succesvol. André Lange won voor de vierde keer in zijn carrière olympisch goud. De viermansbob, opnieuw met Lange als piloot, was goed voor zilver. Ook het rodelen verliep naar wens voor de Duitsers. Favorieten Tatjana Hüfner en Felix Loch wonnen goud, terwijl David Möller verrassend zilver haalde. De rodelaar was iets té blij met zijn prijs: een tand brak af toen hij in zijn zilveren medaille beet.

Verder werden in Canada de eerste Duitse skeletonmedailles ooit binnengehaald, kregen de Duitse schansspringers met de tweede plaats meer dan verwacht en haalden de langlaufvrouwen verrassend goud en zilver.

Friesinger

Tegenvallers waren er ook voor de Duitse wintersporters. Het favoriete kunstschaatspaar Aljona Savchenko en Robin Szolkowy haalde slechts brons. Op de ploegenachtervolging bij het schaatsen haalden de Duitse dames op het nippertje nog goud, maar met slechts drie zilveren medailles op de individuele afstanden zullen de Duitse schaatssters niet heel tevreden zijn. Vooral Anni Friesinger liet het afweten. Zij haalde geen enkele persoonlijke medaille.

Duitsland is uiteindelijk op dertig medailles uitgekomen, één meer dan vier jaar geleden in Turijn. Op de medaillespiegel eindigden de Duitsers destijds bovenaan, nu moesten zij Canada ruim voor laten. In 2014 worden de Olympische Winterspelen in Rusland gehouden.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger