Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland accepteert Nederlandstalig vaccinatiebewijs niet

Kort nieuws - 17 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland accepteert corona-vaccinatiebewijzen in de Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse taal, maar de Nederlandse taal wordt in de nieuwe inreisregels niet genoemd. De berichten over welke vaccinatieregistraties uit Nederland in Duitsland worden erkend zijn tegenstrijdig. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort. (herschreven en geactualiseerd, laatste keer op 10 juni 2021)

Bij het Duitsland Instituut en bij de redactie Duitslandweb komen veel vragen binnen over de testplicht bij het inreizen in Duitsland en over de extra vrijheden die in Duitsland sinds 13 mei voor gevaccineerden gelden. De Duitse regering heeft mensen die zijn gevaccineerd of die zijn genezen van corona, gelijk gesteld aan mensen negatief getest zijn. Ook zijn de contactbeperkingen voor gevaccineerden versoepeld.

Gevaccineerden en genezenen kunnen dus in principe zonder test Duitsland inreizen en zijn ook vrijgesteld van de quarantaineplicht, bevestigt een woordvoerder van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen per mail aan Duitslandweb. Ze moeten hun vaccinatie of doorgemaakte Covid19-besmetting wel kunnen aantonen met een bewijs in een van de bovengenoemde talen. Dat is te lezen in de landelijke inreisverordening, de Coronavirus-Einreiseverordnung, die sinds 13 mei geldt.

Aanvulling 31 mei: Het ministerie van VWS laat weten dat de Nederlandse vaccinatieregistratie geen geldig bewijs is en op meer punten niet voldoet aan de Duitse eisen. Op 4 juni liet het ministerie weten dat dit volgt uit het Infektionsschutzgesetz, de infectieziektenwet. De daarin genoemde eisen zijn uitvoeriger dan de eisen in de Corona-Einreiseverordnung.

Gele Boekje

De GGD kondigde 14 mei een nieuwe beleidslijn aan over het zogenoemde Gele Boekje, het internationale vaccinatieboekje voor reizigers, dat in meerdere talen is opgesteld. De GGD had laten weten de coronavaccinatie daarin niet (meer) bij te schrijven. Op deze beleidslijn kwam veel kritiek, ook vanuit de Tweede Kamer. Een motie op initiatief van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over het bijvoegen van de corona-vaccinatie in het Gele Boekje werd eind mei aangenomen door de Tweede Kamer. Enkele GGD'en stempelden de vaccinatie vervolgens wel weer af in het Gele Boekje. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt dit internationale vaccinatiepaspoort in Duitsland geaccepteerd.

CDA-kamerleden Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch vroegen minister Hugo de Jonge op 21 mei of hij bij de Duitse regering wil aandringen op het accepteren van vaccinatiebewijzen in de Nederlandse taal. Lees de Kamervragen van Van den Berg en Amhaouch. In het Kamerdebat op 3 juni heeft demissionair minister De Jonge laten weten dat hij dat heeft gedaan. De Jonge: "Maar het is eigenlijk ook wel op te lossen door op Mijn.RIVM.nl een Engelstalige variant van de registratie uit te printen. Dat kan iedereen zelf doen en dan kom je er ook. Vanaf 1 juli is het sowieso opgelost, want dan kan je dat met het DCC (Digitaal Corona Certificaat, red.) ook digitaal aantonen." 

Op Mijn.rivm.nl kunnen Nederlandse burgers hun vaccinaties inzien (inloggen met Digi-D) en dit overzicht kan in het Engels worden getoond. Het RIVM vermeldt daar expliciet bij dat het overzicht niet geldt als vaccinatiebewijs. Of Duitse autoriteiten dit overzicht wel accepteren als vaccinatiebewijs is de redactie niet bekend. Een woordvoerder van VWS laat op navraag weten dat - ondanks de woorden van De Jonge - 'nog moet blijken' of Duitsland zo'n print accepteert. (Toevoeging 10 juni)

Reizigers naar Duitsland moeten zich aanmelden (via einreiseanmeldung.de) en een test doen. Wie een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van een doorstane besmetting kan overleggen, is vrijgesteld van quarantaine.

Zie voor meer informatie over de Duitse reis- en coronamaatregelen: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Hans - 18 mei 2021 17:06

Nederlands is een officieel EU taal en dient door D geaccepteerd te worden. Dus het weigeren kan helemaal niet. Er zit vast wat anders achter.

Reageer
Johannes Keuning - 18 mei 2021 13:40

Hebben jullie ook navraag gedaan bij Duitse autoriteiten of dit daadwerkelijk zo is, dat ze het Nederlandse vaccinatiekaartje niet accepteren? Of alleen afgegaan op de officiële inreisvoorwaarden en de talen die daarin genoemd worden?

Want vaak wordt de soep niet zo heet gegeten... Zie ook Griekenland, die accepteren het RIVM-kaartje gewoon. Lijkt me héél sterk dat Duitsland er wel moeilijk over gaat doen. Voordat je dit zo stellig opschrijft lijkt navraag bij autoriteiten wel zo logisch...


Reageer
ton Johannes Keuning - 19 mei 2021 14:31

Ik krijg sterk de indruk dat het CDA en VVD er achter zitten. Zie stemming over de motie nr 1225 van tweede kamer leden Kuiken en Paternotte. De VVD wil dat de commerciële testbureau's flink wat omzet kunnen maken met de PCR testen.
Schande

Wiebke Pittlik Johannes Keuning - 18 mei 2021 14:19

Beste Johannes Keuning. Dit hebben we inderdaad nagevraagd, in Noordrijn-Westfalen, zoals ook te lezen is in dit artikel. Ze gaven ons als antwoord nogmaals de letterlijke tekst van de verordening en op extra navraag bevestigden ze dat iemand die in Nederland is gevaccineerd met een bewijs in de Engelse taal, geen test bij inreizen hoeft te doen. Groet, de redactie

Aangepast op 2021-05-18 14:21:28

Arie van Esch - 18 mei 2021 13:27

Het gele boekje wordt door diverse GGD wel degelijk ingevuld en is internationaal...
Wanneer houdt ons ministerie nou eens op met burgertje pesten. Ze zijn er voor ons en zouden moeten opkomen voor de burger ook in de contacten met de duitse overheid.

Reageer
Arie van Esch Arie van Esch - 18 mei 2021 13:35

In mijn geval j.l. zondag 16 mei nog in het internationale gele boekje gezet bij de GGD te Wychen !!!!! Gevaccineerd is gevaccineerd basta

Irene Rutte -Hermsen - 18 mei 2021 12:21

De brief waar je registratiekaart aan hangt is in het Engels en Nederlands. Waar doet Duitsland zo moeilijk over, de meeste vrijheid in Coronatijd hebben zij gehad. Ze konden zonder stok in hun neus de Bederlandse winkels blijven bezoeken en de grens over. Die vrijheid hadden wij niet.

Reageer
El Irene Rutte -Hermsen - 20 mei 2021 13:53

Vandaag gevaccineerd in Utrecht, mooi bijgeschreven in gele boekje, terwijl mijn zus op dezelfde tijd in Zutphen geen bijtekening kreeg!! Wat n willekeur

Martin - 18 mei 2021 12:16

Het is werkelijk van de zotte dat de GGD dit weigert onder het mom dat het te tijdrovend zou zijn. Hopelijk start iemand snel een kort geding hier over.
Alle vaccinatie kunnen in het "gele vaccinatie boekje" worden opgenomen. Het boekje is in het frans, Engels en Nederlands. We worden wederom door de overheid belazert.

Reageer
Anja - 18 mei 2021 11:39

Maar dit is toch discriminatie? Gevaccineerd is gevacinneerd. En dat is waar het om gaat. En als het Spaans is mag het wel, maar Nederlands niet. En alleen vanwege niks, moet mijn duitse moeder als gevaccineerde volgende week 80 euro voor een test betalen om haar familie na een jaar weer eens in Duitsland te kunnen bezoeken. Ik word hier heel erg boos van en ik kan het me ook niet voorstellen dat dit de komende dagen zo blijft, want het is zo vanzelfsprekend dat het onzin is!

Reageer
Fos - 17 mei 2021 23:00

Nederland is geen risicogevaar meer voor duitsland, duitsland moet het negatief gewoon opheffen ,vooral als je een steenworp van duitsland af woont.
maar ja die latcher van nrw of hoe die flabbes ook heet , heeft er alleen maar zelf profijt van.
winkels en tankstations gaan er van kapot.

Reageer
Wiebke Pittlik Fos - 18 mei 2021 10:09

@Fos: Het aantal nieuwe besmettingen is in Nederland flink hoger dan in Duitsland. Vergelijk maar eens op: https://www.grenspostdusseldorf.nl/coronadashboard/ groet, de redactie

Jan Klumper - 17 mei 2021 22:57

Ik wil in Kranenburg kreis Kleve boodschappen doen en tanken. Ik heb de vaccinaties gehad.
Vraag: Kom ik zonder problemen aan de grens Duitsland in??

Reageer
Marja Verburg Jan Klumper - 19 mei 2021 16:27

Vooralsnog zijn de regels zo dat een Nederlandstalige vaccinregistratie in Dld niet geldig is. In de Engelse taal wel. Als u geen vaccinatiebewijs kunt laten zien, moet u op dit moment een negatieve test bij u hebben als u de grens met Dld over gaat. Zie voor meer info over de reisregels: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Linda - 17 mei 2021 20:31

Het bewijs moet op papier of in digitale vorm aangetoond kunnen worden en op de website van het RIVM kan je je vaccinatieoverzicht in het Engels zetten. Is dat dan wel voldoende?

Reageer
Wiebke Pittlik Linda - 17 mei 2021 21:12

Dat weten wij op dit moment niet. Het RIVM schrijft er expliciet bij: "Dit overzicht is geen vaccinatiebewijs." Maar of Duitsland dit accepteert als vaccinatiebewijs is ons niet bekend. Groet, de redactie

Aangepast op 2021-05-17 21:19:50

Han Morsman - 17 mei 2021 13:45

Het bewijs dat men krijgt na een vaccinatie bij de GGD staat in principe in het Nederlands en Engels. Op dezelfde pagina staat echter wel een ""afbeelding" van de registratie kaart in het Nederlands. Ik mag toch aannemen dat Duitsland dat accepteert!

Reageer
Wiebke Pittlik Han Morsman - 17 mei 2021 16:25

De registratiekaarten die de redactie totnutoe heeft gezien zijn in het Nederlands. Het Gele Boekje is wel meertalig, maar de coronavaccinatie wordt daarin niet langer opgenomen. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger