Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland accepteert Nederlandstalig vaccinatiebewijs niet

Kort nieuws - 17 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland accepteert corona-vaccinatiebewijzen in de Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse taal, maar de Nederlandse taal wordt in de nieuwe inreisregels niet genoemd. De berichten over welke vaccinatieregistraties uit Nederland in Duitsland worden erkend zijn tegenstrijdig. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort. (herschreven en geactualiseerd, laatste keer op 10 juni 2021)

Bij het Duitsland Instituut en bij de redactie Duitslandweb komen veel vragen binnen over de testplicht bij het inreizen in Duitsland en over de extra vrijheden die in Duitsland sinds 13 mei voor gevaccineerden gelden. De Duitse regering heeft mensen die zijn gevaccineerd of die zijn genezen van corona, gelijk gesteld aan mensen negatief getest zijn. Ook zijn de contactbeperkingen voor gevaccineerden versoepeld.

Gevaccineerden en genezenen kunnen dus in principe zonder test Duitsland inreizen en zijn ook vrijgesteld van de quarantaineplicht, bevestigt een woordvoerder van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen per mail aan Duitslandweb. Ze moeten hun vaccinatie of doorgemaakte Covid19-besmetting wel kunnen aantonen met een bewijs in een van de bovengenoemde talen. Dat is te lezen in de landelijke inreisverordening, de Coronavirus-Einreiseverordnung, die sinds 13 mei geldt.

Aanvulling 31 mei: Het ministerie van VWS laat weten dat de Nederlandse vaccinatieregistratie geen geldig bewijs is en op meer punten niet voldoet aan de Duitse eisen. Op 4 juni liet het ministerie weten dat dit volgt uit het Infektionsschutzgesetz, de infectieziektenwet. De daarin genoemde eisen zijn uitvoeriger dan de eisen in de Corona-Einreiseverordnung.

Gele Boekje

De GGD kondigde 14 mei een nieuwe beleidslijn aan over het zogenoemde Gele Boekje, het internationale vaccinatieboekje voor reizigers, dat in meerdere talen is opgesteld. De GGD had laten weten de coronavaccinatie daarin niet (meer) bij te schrijven. Op deze beleidslijn kwam veel kritiek, ook vanuit de Tweede Kamer. Een motie op initiatief van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over het bijvoegen van de corona-vaccinatie in het Gele Boekje werd eind mei aangenomen door de Tweede Kamer. Enkele GGD'en stempelden de vaccinatie vervolgens wel weer af in het Gele Boekje. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt dit internationale vaccinatiepaspoort in Duitsland geaccepteerd.

CDA-kamerleden Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch vroegen minister Hugo de Jonge op 21 mei of hij bij de Duitse regering wil aandringen op het accepteren van vaccinatiebewijzen in de Nederlandse taal. Lees de Kamervragen van Van den Berg en Amhaouch. In het Kamerdebat op 3 juni heeft demissionair minister De Jonge laten weten dat hij dat heeft gedaan. De Jonge: "Maar het is eigenlijk ook wel op te lossen door op Mijn.RIVM.nl een Engelstalige variant van de registratie uit te printen. Dat kan iedereen zelf doen en dan kom je er ook. Vanaf 1 juli is het sowieso opgelost, want dan kan je dat met het DCC (Digitaal Corona Certificaat, red.) ook digitaal aantonen." 

Op Mijn.rivm.nl kunnen Nederlandse burgers hun vaccinaties inzien (inloggen met Digi-D) en dit overzicht kan in het Engels worden getoond. Het RIVM vermeldt daar expliciet bij dat het overzicht niet geldt als vaccinatiebewijs. Of Duitse autoriteiten dit overzicht wel accepteren als vaccinatiebewijs is de redactie niet bekend. Een woordvoerder van VWS laat op navraag weten dat - ondanks de woorden van De Jonge - 'nog moet blijken' of Duitsland zo'n print accepteert. (Toevoeging 10 juni)

Reizigers naar Duitsland moeten zich aanmelden (via einreiseanmeldung.de) en een test doen. Wie een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van een doorstane besmetting kan overleggen, is vrijgesteld van quarantaine.

Zie voor meer informatie over de Duitse reis- en coronamaatregelen: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Evelien - 21 mei 2021 12:40

De regels zijn zo krom nederlandse border werkers, schoolkinderen mantelzorg en als je na dokter moet kan je gratis getest worden maar voor geliefde moet je maar een dure pcr test doen om elkaar even een weekendje te zien.
Zelfs als ik me geliefde alleen even ophaal om weekendje te komen zit ik al met de dure pcr teste vind dit te gek voor worden. Is gewoon te rot dat de landen niet samen werken op dit gebied

Reageer
Gaby Evelien - 25 mei 2021 13:48

Hallo, ik ben in dezelfde situatie!
Het is nu allemaal gewoon triest. Als de verplichte quarataine vandaag in NL kommt, weet ik niet wanner ik mijn partner weer kan zien.

Evelien Bikker Evelien - 21 mei 2021 21:22

Ruud daar heb u gelijk in ja maar die regel is in nordrhein-westfalen strenger geworden sinds 1 week ongeveer daar moet je vooraf al getest hebben voor je komt en heb je niks aan de test afspraak je word dan terug gestuurd en grote risico op boete.

Miranda Evelien - 21 mei 2021 20:34

Ruud waar zit dat test centrum en hoe kun je afspraak maken??

Ruud De Groot Evelien - 21 mei 2021 19:42

Mijn vriendin woont in Kleve. Ik maak vooraf een afspraak bij een test centrum. Rijdt de grens over direct naar het test centrum. Doe een sneltest en ontvang een A4 met stempel etc Klar is kees Kosten ? Zero

AJH.Hanzen - 21 mei 2021 10:24

Op de vaccinatiekaart staat toch duidelijk de Nederlandse + de Engelse tekst dat voldoet
toch aan de Duitse eisen ?

Reageer
Wiebke Pittlik AJH.Hanzen - 21 mei 2021 13:12

Dat is niet bij alle vaccinatiekaarten het geval. Als u een kaart heeft met Engelse tekst, dan zou dit volgens onze informatie moeten voldoen. Groet, de redactie

Tom - 20 mei 2021 21:01

Beste,
Wij reizen vanuit keulen naar rhodos eind mei. Mijn vrouw is 2 x vaccineerd (langer dan 14 dagen geleden). Volstaat een simpele sneltest (afgenomen door kundig personeel met briefje) of is een dure pcr test met reiscertifcaat nodig. We hebben het ggd document in het Nederlands.

Reageer
Wiebke Pittlik Tom - 21 mei 2021 13:13

Beste Tom, dit weten wij niet. Wellicht kunt u navragen bij uw reisorganisatie of de luchthaven. Groet, de redactie

Tom Tom - 20 mei 2021 21:04

Bij mij is bekend dat het in Griekenland volstaat, alleen wat gaat de situatie op de luchthaven zijn

Hans Spierings - 20 mei 2021 14:06

Stel, stel, stel dat het RIVM, of welke overheidsinstantie die betrokken is bij de Corona bestrijding wel een keer iets meer doen dan teveel geld uitgeven, teveel in de soep laten lopen, ....... , wel een Engelstalige verklaring zou uitgeven is één vaccinatie dan voldoende om Duitsland in te mogen of moeten beide vaccinaties zijn gezet?
Als het dat laatste is heb ik een probleem omdat de tijd tussen de 1e en 2e vaccinatie met AZ ca 3 maanden is en de huisartsen pas zijn begonnen met vaccineren.

Reageer
Marja Verburg Hans Spierings - 20 mei 2021 16:25

Beste Hans Spierings, volgens de Duitse reisverordening van 12 mei gelden de Duitse versoepelingen alleen voor mensen die volledig zijn gevaccineerd. Zie: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/Verordnungen/BAnz_AT_12.05.2021_V1.pdf
Mvg, de redactie

Annie - 19 mei 2021 16:45

We zijn 2x gevaccineerd hebben daar het bewijs van maar geen geel boekje maar wel familie over de grens die ook gevaccineerd zijn en al heel lang niet gezien. En dat kan nu nog niet? Leve de Eu. Wat een lariekoek. Dan hier ook de grens dicht

Reageer
Wiebke Pittlik Annie - 20 mei 2021 10:56

@Sjanie: Dit klopt inderdaad, via mijn.rivm.nl kunt u een Engelstalig formulier van uw vaccinaties zien. Daar staat wel expliciet bij dat het geen vaccinatiebewijs is. Wij weten niet of dit door Duitse instanties wordt geaccepteerd. Groet, de redactie

Sjanie Annie - 20 mei 2021 10:07

Als u inlogt met uw DigiD op de site van het RIVM, kunt u uw vaccinatie opzoeken. U kunt dit afdrukken en daarbij voor de Engelse versie kiezen.

Tukker55 - 19 mei 2021 16:39

Het is wel ongelofelijk stom , van onze RIVM, omdat in het NL te doen, terwijl dat niet ge-accepteerd wordt in duitsland. is dit mensen op onkosten jagen en juist weer stieken bewust, om te proberen dat nederlanders niet naar duitsland gaan ( omdat de PCR test ook weer extra kost )

Reageer
Marjo - 19 mei 2021 16:12

Sedert 28 jaar worden al mijn reisvaccinaties in mijn gele boekje opgenomen door de GGD. Ook mijn eerste Corona vaccinatie van half april is keurig in het gele boekje opgenomen. Vanmorgen ben ik voor de tweede vaccinatie gegaan maar de GGD weigerde deze in mijn gele boekje op te nemen. Overigens was het niet druk bij de priklocatie: er waren 6 loketten van de 24 open en het merendeel van de GGD medewerkers had, naar mijn mening, niets tot weinig te doen

Reageer
Godfrey Blake - 19 mei 2021 13:20

Ik wil volgend week een auto in Duitsland kopen mag ik de grens over? of moet ik nog wel een negatieve test laten zien bij de grens.

Reageer
Marja Verburg Godfrey Blake - 19 mei 2021 18:35

Zoals de regels nu zijn, moeten reizigers uit Nederland een negatieve test bij zich hebben als ze naar Dld gaan. Als ze langer dan 24 uur blijven, moeten ze zich ook vooraf digitaal aanmelden en mogelijk in quarantaine. De regels kunnen snel veranderen. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

frans - 19 mei 2021 11:40

Inderdaad allemaal erg lastig , we zouden graag een korte doorreis maken door Duitsland van Noord Limburg naar de achterhoek , scheelt weer 20 min . Echter door alle regels gaan we maar omrijden , om geen risico te nemen van een hoge boete
Vaccinatiebewijs wel op zak maar geen negatieve test erbij
Autopech kan altijd en is al vervelend , maar het zou maar net op dat moment gebeuren
Hoop dat er snel duidelijkheid komt vanuit onze buren

Reageer
Marja Verburg frans - 19 mei 2021 18:32

Voor transitverkeer door Duitsland geldt een uitzondering op de Duitse meld-, test- en quarantaineplicht. U moet Dld dan wel direct en via de snelste route verlaten. Mogelijk moet u, mocht u onderweg worden gecontroleerd, kunnen aantonen waarom u door Dld rijdt. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Joke vd Berg - 18 mei 2021 18:12

Ik heb vandaag van alles uit zitten zoeken, een geel inentingsboekje besteld, want ik krijg volgende week mijn 2e vaccinatie, ik heb inmiddels ook al corona gehad, maar dit kan ik alleen maar aantonen door een screenshot te maken op de site van de GGD
Ik word er zo moe van allemaal, ik wil gewoon alleen maar naar mijn kleinkind zijn 1e verjaardag in Duitsland, en zoals ik lees is er niks rechtsgeldig pfff....

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger