Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland accepteert Nederlandstalig vaccinatiebewijs niet

Kort nieuws - 17 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland accepteert corona-vaccinatiebewijzen in de Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse taal, maar de Nederlandse taal wordt in de nieuwe inreisregels niet genoemd. De berichten over welke vaccinatieregistraties uit Nederland in Duitsland worden erkend zijn tegenstrijdig. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort. (herschreven en geactualiseerd, laatste keer op 10 juni 2021)

Bij het Duitsland Instituut en bij de redactie Duitslandweb komen veel vragen binnen over de testplicht bij het inreizen in Duitsland en over de extra vrijheden die in Duitsland sinds 13 mei voor gevaccineerden gelden. De Duitse regering heeft mensen die zijn gevaccineerd of die zijn genezen van corona, gelijk gesteld aan mensen negatief getest zijn. Ook zijn de contactbeperkingen voor gevaccineerden versoepeld.

Gevaccineerden en genezenen kunnen dus in principe zonder test Duitsland inreizen en zijn ook vrijgesteld van de quarantaineplicht, bevestigt een woordvoerder van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen per mail aan Duitslandweb. Ze moeten hun vaccinatie of doorgemaakte Covid19-besmetting wel kunnen aantonen met een bewijs in een van de bovengenoemde talen. Dat is te lezen in de landelijke inreisverordening, de Coronavirus-Einreiseverordnung, die sinds 13 mei geldt.

Aanvulling 31 mei: Het ministerie van VWS laat weten dat de Nederlandse vaccinatieregistratie geen geldig bewijs is en op meer punten niet voldoet aan de Duitse eisen. Op 4 juni liet het ministerie weten dat dit volgt uit het Infektionsschutzgesetz, de infectieziektenwet. De daarin genoemde eisen zijn uitvoeriger dan de eisen in de Corona-Einreiseverordnung.

Gele Boekje

De GGD kondigde 14 mei een nieuwe beleidslijn aan over het zogenoemde Gele Boekje, het internationale vaccinatieboekje voor reizigers, dat in meerdere talen is opgesteld. De GGD had laten weten de coronavaccinatie daarin niet (meer) bij te schrijven. Op deze beleidslijn kwam veel kritiek, ook vanuit de Tweede Kamer. Een motie op initiatief van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over het bijvoegen van de corona-vaccinatie in het Gele Boekje werd eind mei aangenomen door de Tweede Kamer. Enkele GGD'en stempelden de vaccinatie vervolgens wel weer af in het Gele Boekje. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt dit internationale vaccinatiepaspoort in Duitsland geaccepteerd.

CDA-kamerleden Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch vroegen minister Hugo de Jonge op 21 mei of hij bij de Duitse regering wil aandringen op het accepteren van vaccinatiebewijzen in de Nederlandse taal. Lees de Kamervragen van Van den Berg en Amhaouch. In het Kamerdebat op 3 juni heeft demissionair minister De Jonge laten weten dat hij dat heeft gedaan. De Jonge: "Maar het is eigenlijk ook wel op te lossen door op Mijn.RIVM.nl een Engelstalige variant van de registratie uit te printen. Dat kan iedereen zelf doen en dan kom je er ook. Vanaf 1 juli is het sowieso opgelost, want dan kan je dat met het DCC (Digitaal Corona Certificaat, red.) ook digitaal aantonen." 

Op Mijn.rivm.nl kunnen Nederlandse burgers hun vaccinaties inzien (inloggen met Digi-D) en dit overzicht kan in het Engels worden getoond. Het RIVM vermeldt daar expliciet bij dat het overzicht niet geldt als vaccinatiebewijs. Of Duitse autoriteiten dit overzicht wel accepteren als vaccinatiebewijs is de redactie niet bekend. Een woordvoerder van VWS laat op navraag weten dat - ondanks de woorden van De Jonge - 'nog moet blijken' of Duitsland zo'n print accepteert. (Toevoeging 10 juni)

Reizigers naar Duitsland moeten zich aanmelden (via einreiseanmeldung.de) en een test doen. Wie een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van een doorstane besmetting kan overleggen, is vrijgesteld van quarantaine.

Zie voor meer informatie over de Duitse reis- en coronamaatregelen: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

John Vervoort - 27 mei 2021 12:50

2 x pfyzer en toch testen ? wat een onzin alsof je binnen 72 uur na een pcr test niet meer besmettelijk zou kunnen zijn.
gewoon geldklopperij een test die hooguit € 30,00 kost voor de weggeef prijs van
€ 100,00 noem ik piraterij. Daar zouden ze zich in de 2e kamer eens druk over moeten maken.

Reageer
Floris John Vervoort - 28 mei 2021 17:38

Kom op Karel. Hoe oud ben je? 100? Zit je nou nog te mekkeren over een oorlog? Als er iemand is die handreikingen doet, is het Merkel (al ben ik geen fan van haar partij). Laten we eens ophouden met zeuren en kijken wat mogelijk is.

Karel - 26 mei 2021 21:37

Ik wordt wel een beetje moe van Merkel. Niet zo lang geleden loopt ze te verkondigen dat ze zo ongelooflijk blij is dat Nederland de Duitsers na de oorlog de hand reikten. En daardoor een Duits Nederlandse vriendschap is ontstaan. Dit was 5 mei. Nu, 26 mei, mag die vriend, die Nederlander die gevaccineerd is maar geen bewijs heeft in het Spaans, Frans, Italiaans, Engels, Duits Duitsland nog steeds niet in zonder test. Dat krijgen we dus als dank voor die handreiking. Rutte praat met dat mens!

Reageer
Hilly - 26 mei 2021 18:05

Heb ik de reacties nu goed begrepen wij zijn alle 2 gevaccineerd dus hebben bewijs Nederlands Engels kunnen wij dan 25 juni naar Duitsland zonder pcr test en aanmelding

Reageer
Floris Hilly - 28 mei 2021 17:39

Zo is 't Hilly.

Thomas Meyer - 26 mei 2021 15:21

Wat een Duitse onzin om wel Engelse, Franse, Spaanse en Italiaanse vaccinatiebewijzen te accepteren en niet de Nederlandse. Als er een taal op de Duitse taal lijkt is dat wel de Nederlandse. Overigens ik waag ik het te betwijfelen of een Duitser wel zoveel talen spreekt. Ik woon zelf aan de grens kom regelmatig in Duitsland maar zelfs met eenvoudig Engels kan ik mij daar amper verstaanbaar maken. Dus spreek ik daar Duits. Omgekeerd zie ik een Duitser niet zo gauw Nederlands spreken.

Reageer
Brendan - 26 mei 2021 10:03

Ze moeten niet aandringen bij Duitsland op een acceptatie van onze 'onofficiële' Nederlandstalige bewijs. Ze moeten het simpelweg in je gele boekje stempelen. Duitsland is niet het enigste land met deze regel er zijn wereldwijd tientallen landen die een andere beleid voeren voor gevaccineerden. Ik moet zelf naar Saudi Arabië, daar hoef je niet in quarantaine wanneer je gevaccineerd bent. Dit is al sinds begin januari zo. Maar de overheid blijf maar beweren dat geen landen om een bewijs vragen...

Reageer
Leo Nooijen - 25 mei 2021 11:37

Hoe ontzettend langzaam en zeer krom is Nederland en met name de GGD , ook de politiek loopt achter de feiten aan , geef Duitsland een weerwoord en laat de grensstad burgemeesters politie post nemen aan de grenzen , en laat ze de Duitse inreizigers streng controleren zoals de Duitsers het bij ons doen.
Zal je zien dat ze ook thuis blijven.

Reageer
TKL Leo Nooijen - 25 mei 2021 20:12

We hoeven Duitsers niet te controleren. Allemaal terugsturen. Zonder uitzondering.
En wie verteld de GGD dat zij de regels niet maken, maar moeten uitvoeren?

Eva - 25 mei 2021 11:20

Hallo,

19 juni vertrekken wij op vakantie naar Duitsland. Ik ben 20 april positief getest. Hoe kom ik aan een officieel document waaruit blijkt dat ik herstellende ben? Het kan zomaar zijn dat ik nog steeds positief test, dit kan tot 8 weken begreep ik van de ggd, dus lijkt het me verstandig om een officiële brief te hebben. Ik kan er alleen weinig over terug vinden. Iemand suggesties?

Reageer
Ton - 24 mei 2021 08:12

In Duitsland (Hessen) doen ze ook niet moeilijk als de vaccinatie niet in het gele boekje staat. Lees bijgaande artikel op de navolgende site: https://www.landkreis-waldeck-frankenberg.de/informieren-beantragen/verwaltung-verstehen/fachdienste/oeffentlichkeitsarbeit-kultur-paten-und-partnerschaften/presse/pressearchiv/2021/mai/voller-impfschutz-bescheinigungen-reichen-als-nachweis-aus/

Reageer
Wiebke Pittlik Ton - 25 mei 2021 11:16

In het bericht waar u naar verwijst schrijft de lokale overheid dat ze de Duitse vaccinatieregistratie accepteert en bijschrijving in het vaccinatieboekje niet nodig is. Maar of dit ook geldt voor registratiekaarten die in het Nederlands zijn, daarover staat in dit bericht niks. Groet, de redactie

Aangepast door een administrator op 2021-05-25 13:38:36

Harm - 21 mei 2021 15:56

Mijn ouders hebben een vaccinatie gehad en krijgen binnenkort de tweede. Ze hebben van de GGD een registratiekaart gekregen waarop zowel in het Engels als in het Nederlands staat dat ze gevaccineerd zijn. Dit zou een goed bewijs moeten zijn of heb ik dat mis?

Reageer
Wiebke Pittlik Harm - 25 mei 2021 11:20

Een registratiekaart in Engels en NL wordt waarschijnlijk geaccepteerd door Duitse autoriteiten. Al geeft de Nederlandse overheid aan dat deze registratie geen officieel bewijs is: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/krijg-ik-een-vaccinatiebewijs-na-de-prik-tegen-corona groet, de redactie

L. Bouhuijzen Harm - 24 mei 2021 13:05

de bewuste site: https://mijn.rivm.nl/vaccinaties/login

J.W.Nieuwenhuis Harm - 23 mei 2021 22:15

Mijn vrouw is tweemaal ingeënt door de GGD, en op de site van het RIVM vonden we, middels DiGid , dat ze tweemaal is ingeënt , en als je de Engelse taaloptie kiest, dan lees je het een en ander in het Engels, en dat kun je eenvoudig als pdf-file downloaden.

Willie Harm - 23 mei 2021 22:03

Ik ben volledig ingeënt, waarvoor ik een registratiekaart heb gekregen. Tevens zijn de 2 vaccinaties in het gele vaccinatieboekje geregistreerd, voorzien van stempel en handtekening huisarts. Ook zijn hierin de stickers met het vaccin en lotnummer geplakt. Nu de hamvraag: accepteert Duitsland het gele internationale vaccinatieboekje als bewijs om de grens te kunnen passeren?

Niek Hidding Harm - 22 mei 2021 18:52

Ik lees dus dat we het vaccinatie bewijs in het Engels of Duits moeten hebben. We zijn beide volledig gevaccineerd met een bewijs van het RIVM. Hoe komen wij dan aan een Engels of Duits exemplaar?

Wiebke Pittlik Harm - 21 mei 2021 16:51

Volgens de Nederlandse overheid en het RIVM geldt de kaart niet als bewijs, maar volgens onze informatie wordt een engelstalige vaccinatieregistratie door Duitsland wel geaccepteerd. Ze moeten wel volledig zijn gevaccineerd en de laatste vaccinatie moet meer dan twee weken geleden zijn. Groet, de redactie

Mathias - 21 mei 2021 13:38

Dit is weer eens het bewijs, dat de Europese Unie niet functioneert. Duitsers mogen wél ons land ins (om, zoals in Venlo is gebeurd rotzooi te trappen) maar wij mogen Duitsland niet in ondanks het feit, dat we 2x gevaccineerd zijn maar het vaccinatiebewijs moet in één van hierboven genoemde talen. Het beste is: wij mogen als gevaccineerde Duitsland weer in of anders ook de Duitsers weigeren

Reageer
Wiebke Pittlik Mathias - 21 mei 2021 16:54

Dit komt mede omdat in Nederland meer besmettingen zijn dan in Duitsland. Duitsers die de grens over gaan, moeten overigens als ze teruggaan naar Duitsland ook een negatieve test kunnen laten zien. Of ze moeten volledig zijn gevaccineerd of genezen zijn van Covid19. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger