Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland accepteert Nederlandstalig vaccinatiebewijs niet

Kort nieuws - 17 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland accepteert corona-vaccinatiebewijzen in de Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse taal, maar de Nederlandse taal wordt in de nieuwe inreisregels niet genoemd. De berichten over welke vaccinatieregistraties uit Nederland in Duitsland worden erkend zijn tegenstrijdig. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort. (herschreven en geactualiseerd, laatste keer op 10 juni 2021)

Bij het Duitsland Instituut en bij de redactie Duitslandweb komen veel vragen binnen over de testplicht bij het inreizen in Duitsland en over de extra vrijheden die in Duitsland sinds 13 mei voor gevaccineerden gelden. De Duitse regering heeft mensen die zijn gevaccineerd of die zijn genezen van corona, gelijk gesteld aan mensen negatief getest zijn. Ook zijn de contactbeperkingen voor gevaccineerden versoepeld.

Gevaccineerden en genezenen kunnen dus in principe zonder test Duitsland inreizen en zijn ook vrijgesteld van de quarantaineplicht, bevestigt een woordvoerder van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen per mail aan Duitslandweb. Ze moeten hun vaccinatie of doorgemaakte Covid19-besmetting wel kunnen aantonen met een bewijs in een van de bovengenoemde talen. Dat is te lezen in de landelijke inreisverordening, de Coronavirus-Einreiseverordnung, die sinds 13 mei geldt.

Aanvulling 31 mei: Het ministerie van VWS laat weten dat de Nederlandse vaccinatieregistratie geen geldig bewijs is en op meer punten niet voldoet aan de Duitse eisen. Op 4 juni liet het ministerie weten dat dit volgt uit het Infektionsschutzgesetz, de infectieziektenwet. De daarin genoemde eisen zijn uitvoeriger dan de eisen in de Corona-Einreiseverordnung.

Gele Boekje

De GGD kondigde 14 mei een nieuwe beleidslijn aan over het zogenoemde Gele Boekje, het internationale vaccinatieboekje voor reizigers, dat in meerdere talen is opgesteld. De GGD had laten weten de coronavaccinatie daarin niet (meer) bij te schrijven. Op deze beleidslijn kwam veel kritiek, ook vanuit de Tweede Kamer. Een motie op initiatief van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over het bijvoegen van de corona-vaccinatie in het Gele Boekje werd eind mei aangenomen door de Tweede Kamer. Enkele GGD'en stempelden de vaccinatie vervolgens wel weer af in het Gele Boekje. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt dit internationale vaccinatiepaspoort in Duitsland geaccepteerd.

CDA-kamerleden Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch vroegen minister Hugo de Jonge op 21 mei of hij bij de Duitse regering wil aandringen op het accepteren van vaccinatiebewijzen in de Nederlandse taal. Lees de Kamervragen van Van den Berg en Amhaouch. In het Kamerdebat op 3 juni heeft demissionair minister De Jonge laten weten dat hij dat heeft gedaan. De Jonge: "Maar het is eigenlijk ook wel op te lossen door op Mijn.RIVM.nl een Engelstalige variant van de registratie uit te printen. Dat kan iedereen zelf doen en dan kom je er ook. Vanaf 1 juli is het sowieso opgelost, want dan kan je dat met het DCC (Digitaal Corona Certificaat, red.) ook digitaal aantonen." 

Op Mijn.rivm.nl kunnen Nederlandse burgers hun vaccinaties inzien (inloggen met Digi-D) en dit overzicht kan in het Engels worden getoond. Het RIVM vermeldt daar expliciet bij dat het overzicht niet geldt als vaccinatiebewijs. Of Duitse autoriteiten dit overzicht wel accepteren als vaccinatiebewijs is de redactie niet bekend. Een woordvoerder van VWS laat op navraag weten dat - ondanks de woorden van De Jonge - 'nog moet blijken' of Duitsland zo'n print accepteert. (Toevoeging 10 juni)

Reizigers naar Duitsland moeten zich aanmelden (via einreiseanmeldung.de) en een test doen. Wie een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van een doorstane besmetting kan overleggen, is vrijgesteld van quarantaine.

Zie voor meer informatie over de Duitse reis- en coronamaatregelen: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Ine de Jong - 29 mei 2021 17:51

Als je geënt bent, krijg je een brief met je registratie kaart en daarboven staat tekst, in het Nederlands maar ook in het Engels.

Reageer
John Ine de Jong - 8 juni 2021 16:38

Geen brief gekregen alleen vaccinatiebewijs

Geert Giesen Ine de Jong - 29 mei 2021 18:12

Hoeveel Duitsers spreken "überhaupt" ook maar één enkele vreemde taal? Wat er dus in het Engels, Frans of Spaans in dat paspoort staat kunnen ze toch niet lezen. Als winkelier waar veel Duitse klanten komen weet ik dat uit ervaring.

WGER - 28 mei 2021 21:46

Kan de GGD in deze moderne tijd niet even kort tijd besteden om het bewijsje in het NL en EN om te zetten ? Dan zijn er gewoon van het gezeik af. Even praktisch jongens (GGD!!!!)
Ik bied mijzelf zelfs aan als vrijwilliger als de GGD niemand daarvoor kan vinden.

Reageer
sjoerd - 28 mei 2021 18:37

Waar kan je dan zo'n engelstalig of duitstalig bewijs verkrijgen???????

Reageer
Sjoerd - 28 mei 2021 18:35

Beste Mensen, Als ik alles goed begrijp heb ik een engels-duittalig vaccinatiebewijs nodig en dan kan ik zo duitsland in zonder aanmeldingsformulier?

Reageer
Sierra Black Sjoerd - 2 juni 2021 12:57

Volgens mij moet u daarnaast minimaal 2 weken volledig gevaccineerd zijn. Dus na uw (tweede) vaccinatie moet u minimaal 2 weken wachten.

adrie - 27 mei 2021 17:21

1 grote corrupte bende van discriminatie van europa!! Dit is gewoon tijd verspilling door de kabinet die dit doet aan slechte te veel vieze regels.. Ik vindt dat het tijd is om alle landen wagen wijd open te gooien zonder verplichtingen aan vaccinatie, mondkapjes, negatieve testen. Want zonder Nederlandse mensen hebben Duitsland geen inkomen en geen economie!!! Top gezeik!!

Reageer
Jo - 27 mei 2021 15:39

Snap er niets meer van. Al 2 keer gevaccineerd met pfizer, de 2e de al 14 dagen geleden en dan nog laten testen? De Duitsers staan hier massaal bij de outlet winkels die hebben zich echt niet laten testen hiervoor. In NL kan alles, zie maar de mensen uit Engeland die hier komen. Niet verplicht maar aanbevolen om in quarantaine. Doen ze allemaal braaf natuurlijk. Wat een onzin allemaal 1 EU maar dan voor de Franse, Spaanse, Italiaanse en Engelse taal. Alsof ze dat kunnen lezen en Nederlands niet

Reageer
Dirk Pel Jo - 3 juni 2021 12:15

Het omgekeerde is ook het geval, woon in Duitsland alhoewel 2x ingeent moet ik in NL een PCR test en 10 dagen in quarantaine! Dat die Duitsers niet getest zijn ligt aan het slappe beleid van de overheid, als die niet kontrolleert kun je het vergeten.
De inzidenz is 35 in D in NL 120 toch is volgens NL D levensgevaarlijk!! Idiotie

dick - 27 mei 2021 15:13

Over 3 weken zijn wij (4 motorrijders) voornemens naar Duitsland (Eifel)af te reizen naar ons geboekte hotel. Gisteren nog gebeld en de hotelier begreep niet dat wij zo moeilijk doen mbt inreizen. We konden ons ter plaatse gratis " op de stoep" voor het hotel laten testen..... Omdat wij allemaal 1x zijn ingeënt moeten wij volgens de regels eerst een anreisemeldung doen en vooraf een test in het Nederlands. maar die site loopt vast. Hoe nu verder? grote puinhoop dus en wij NL-ers zijn de dupe

Reageer
gmj THISSEN dick - 28 mei 2021 18:45

testen kun je overal in de eifel en zo alleen 48 uur geldig ook als nederlander gewoon nderland afspraak maken daar mee de grens over en dan daar laten testen

Maaike Menting dick - 28 mei 2021 12:14

De benzinestations net over de grens hebben een regeling gemaakt. Je kunt een afspraak maken voor een negatieve test. Die moet je hebben anders kun je op weg naar de afspraak weer een boete krijgen. Die test is gratis en in het kolpinghaus in Elten kun je die laten doen. Kijk op https://www.testzentrumkolpinghaus.de. Succes!

Ino M - 27 mei 2021 14:32

Als de redactie Duitslandweb stelt dat de registratiekaart welke de GGD bij vaccinatie overhandigt SOMS alleen in het Nederlands is, wordt de suggestie gewekt dat deze dan ook in een andere taal in omloop zijn. Tot nu toe wist ik niet beter dan dat ze ALTIJD alleen in het Nederlands zijn. Begrijp ik het goed dat ze blijkbaar door sommige GGD’s ook in het Engels worden uitgegeven ? En zo ja, waarom lukt het de ene GGD wél en de andere GGD met géén enkele mogelijkheid ?

Reageer
Claudia Ino M - 23 juni 2021 17:03

Je kan via de site rivm je vaccinaties zien. Deze site kan je in Engels zetten. Zo heb je een bewijs.

Wiebke Pittlik Ino M - 27 mei 2021 16:04

Uit eigen waarneming: Er zijn 'kartonnen' registratiekaarten (die worden onder meer in ziekenhuizen uitgedeeld) en er zijn A4-tjes waar de registratiekaart in gekopieerd is en een tekst in Nederlands en Engels boven staat (uitgedeeld bij de GGD-vaccinatiestraat). De GGD-woordvoering verwijst voor info hierover door naar het RIVM, het RIVM zegt dat ze in het Nederlands zijn. Groet, de redactie

GJD Gerritsen - 27 mei 2021 13:19

Hoe kan het zo zijn dat Duitsers hier wel vrij naar binnen mogen ook als zij niet gevaccineerd zijn, gevraagd aan Duitsers die op bezoek waren (biiv- vissers). Zullen Merkel en Rutten dat met elkaar afgesproken hebben of zal dat ook een leugen zijn!
Zelf heb ik ook twee vaccinaties gehad maar kan niet zonder test daar heen.

Reageer
Dijnphna rollé GJD Gerritsen - 28 mei 2021 13:34

om dat ze hier alles goed vinden daarom komen ze graag naar ons land ,zonder test kan dat gewoon

Musumeci - 27 mei 2021 13:09

Laten we hopen dat die onzin van testen gauw verdwijnt als je 2 vaccins gehad hebt
In welke taal ook hoop ik niet dat ik een paar imbecielen tref bij de grens zonder inlevingsvermogen als ik op doorreis moet naar Italië
Voor de duidelijkheid met overnachtingsbewijs in Italië

Reageer
Floris Musumeci - 28 mei 2021 17:34

Floris: In Duitsland kun je terecht met vaccinatiebewijs in het Engels en sinds vandaag kun je zo naar binnen, maar moet je je binnen 48 uur in Duitsland laten testen. Maar ... In Italië ligt dat helaas anders. Daar moet je een negatieve test tonen om binnen te komen, of je nu gevaccineerd bent of niet.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger