Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland open scholen en versoepelt nu corona op retour is

Kort nieuws - 31 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu het coronavirus in Duitsland duidelijk op z'n retour is, worden steeds meer nieuwe versoepelingen aangekondigd. Die zijn per deelstaat verschillend. In veel deelstaten gaan de scholen weer open, nu of na de Pinkstervakantie, maar wel met mondkapjes en zelftests. 

Alle Duitse deelstaten hebben een 7-daagse incidentie van onder 50. Dat betekent minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen. Dit is een grenswaarde waarop in veel deelstaten versoepeld wordt. Gemiddeld is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen maandag gedaald naar 35,1. Het totale aantal nieuwe besmettingen bedroeg maandagochtend 1978, meldde het Robert Koch Institut. In Duitsland hebben bijna 50 miljoen inwoners een eerste vaccinatie gekregen. Vanaf 7 juni mag iedereen ouder dan 12 jaar zich laten vaccineren, al zal er niet al direct genoeg vaccin zijn voor iedereen.

Bij de versoepelingen gaan alle deelstaten hun eigen weg. In Nedersaksen mogen in regio's met minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen weer tien mensen uit drie huishoudens bij elkaar komen. In Sleeswijk-Holstein zijn dit 10 mensen uit maximaal 10 huishoudens en in bijvoorbeeld Mecklenburg-Voorpommeren zijn het 10 mensen uit maximaal vijf huishoudens. In Hamburg blijft het voorlopig bij vijf personen.

In Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en veel andere deelstaten gaan scholen weer helemaal open, met zelftests en mondkapjesplicht. De kinderopvang gaat hier en daar ook weer naar de normale groepsgrootte. In Duitsland hoorden crèche-personeel en docenten van basis- en middelbare scholen tot de groepen die voorrang kregen bij het vaccineren

In veel deelstaten geldt voor veel sectoren een testplicht. Gevaccineerden hebben zonder test toegang, maar het Nederlandse vaccinatiebewijs wordt volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid niet geaccepteerd.

Toerisme

In veel deelstaten moeten (binnenlandse) toeristen een negatieve test kunnen laten zien als ze ergens willen overnachten, bij langer verblijf moet de test vaak meerdere keren worden herhaald. In Berlijn worden toeristische overnachtingen vanaf 18 juni weer toegestaan, al wordt het aantal gasten beperkt en geldt een testplicht. Voor Nederlandse toeristen geldt in heel Duitsland nog een aanmeld- en quarantaineplicht. De quarantaine kan met een negatieve test worden beëindigd. Bij terugkeer naar Nederland moeten reizigers een negatieve test kunnen laten zien, en vanaf 1 juni ook verplicht in quarantaine, ook als ze zijn gevaccineerd.

De aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft voor versoepelingen een 3-fasen-plan, voor incidenties onder 35, tussen 35 en 50 en 50 tot 100. Voor de hele deelstaat is de incidentie vandaag net boven 40 blijkt uit het coronadashboard van NRW. Het aantal nieuwe besmettingen is aan Duitse zijde van de grens een stuk lager dan aan de Nederlandse kant. Het verschil is goed te zien in het coronadashboard van de grensstreek

Als de regionale incidentie stabiel tussen 35 en 50 is, dan is voor terrasbezoek in Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen geen test nodig, voor restaurantbezoek binnen wel. Winkels zijn in Noordrijn-Westfalen toegankelijk zonder test als de incidentie onder 100 is. In Nedersaksen zijn winkels pas zonder test toegankelijk als de incidentie onder 50 is.

Cultuurpodia kunnen voor een beperkt aantal mensen weer open, met testplicht. Discotheken blijven in NRW tot 1 september gesloten. Veel sportfaciliteiten, zwembaden en vrijetijdsparken gaan open voor bezoekers die een negatieve test kunnen laten zien. Bijeenkomsten worden onder voorwaarden ook weer mogelijk voor groepen. Bordelen in Noordrijn-Westfalen openen, met testplicht, zodra de incidentie onder 35 is.

Als de incidentie regionaal weer oploopt tot boven de 100, dan wordt de landelijk afgesproken noodrem van kracht en volgt een gedeeltelijke lockdown. Deze noodrem-bepaling van de Bondsregering geldt nog tot 30 juni en is in enkele regio's op dit moment nog van kracht.

Lees meer over de versoepelingen per deelstaat in dit overzicht van RND

Reacties

Piet - 1 juni 2021 22:32

Ik begrijp dat je voor binnen een bewijs nodig hebt van een test, een vaccinatie of een genezing (de 3 Gs). Een antigeentest + papiertje is in NL al gauw 65,-. Kun je als bezoeker uit Nederland ook in Duitsland zo'n test laten doen? is dat goedkoper?

Reageer
Neus - 31 mei 2021 21:55

Oef, toch allemaal heel streng. Wij hebben met het gezin nog een vakantie staan voor eind augustus naar Duitsland, maar als ik dit zo lees vloeit de zin wel weg.mezelf laten testen voor ieder zwembad bezoek heb ik weinig zin in. Hopelijk geld tegen die tijd een Nederlands Corona vaccinatie verwijs wel als alternatief.

Reageer
Geen onwaaarheden - 31 mei 2021 19:08

Bij terugkeer naar Nederland moeten reizigers een negatieve test kunnen laten zien, en vanaf 1 juni ook verplicht in quarantaine, ook als ze zijn gevaccineerd.

Complete onzin. Duitsland is op dit moment inderdaad nog een oranje gebied, maar geen zeer hoog risico gebied dus betekent dat het quarantaine een dringend advies is, maar dus zeker geen verplichting.
Daarnaast geldt de testverplichting niet als je met de auto of lokaal treinvervoer de grens over gaat.

Reageer
CS Geen onwaaarheden - 1 juni 2021 08:40

Deels waar.
Per vandaag is de test ook verplicht voor eigen vervoer (motor, auto, etc).
Dat is (helaas) gisteren aangepast op de website van de rijksoverheid.

Hoe ze het overigens willen gaan controleren is mij een raadsel..

Nick Enschede - 31 mei 2021 16:35

''Als de regionale incidentie stabiel tussen 35 en 50 is, dan is voor terrasbezoek in Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen geen test nodig, voor restaurantbezoek binnen wel. Winkels zijn in Noordrijn-Westfalen toegankelijk zonder test als de incidentie onder 100 is. In Nedersaksen zijn winkels pas zonder test toegankelijk als de incidentie onder 50 is."

Ik begrijp dus nu nog niet maa rje kan straks weer zonder test op een terras in deze deelstaten zitten?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger