Duitslandweb logo Duitslandweb

Staatsbezoek Duitsland: Koning prijst Merkel; bezoek aan RKI

Kort nieuws - 6 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Koning Willem-Alexander heeft bij het staatsbanket op de eerste dag van het staatsbezoek aan Duitsland lovende woorden gesproken over kanselier Merkel. Vandaag had hij een ontmoeting met haar. Het koningspaar bezocht onder meer het Robert Koch Institut (RKI), samen met minister De Jonge van Volksgezondheid en Jaap van Dissel van het RIVM.

Tijdens het staatsbanket in het presidentieel paleis van bondspresident Steinmeier ging Willem-Alexander in zijn toespraak maandagavond in op de vriendschap en vertrouwensband tussen Nederland en Duitsland. Daaraan heeft kanselier Merkel een "ongekende bijdrage" geleverd, aldus de koning. "Bijna zestien jaar lang bent u ook voor de mensen in Nederland een baken van betrouwbaarheid en toewijding in een onzekere wereld", sprak hij haar toe. "U bent de Nederlanders dierbaar geworden." Hij refereerde daarbij ook aan haar toespraak op Bevrijdingsdag, 5 mei. Merkel zwaait na de Duitse verkiezingen in september na 16 jaar af als bondskanselier.

Eerder op de dag had het koningspaar een krans gelegd bij de Neue Wache, het Duitse monument voor de slachtoffers van oorlog en tirannie. Daarna bezochten ze het Robert Koch Institut, het Duitse equivalent van het RIVM. Daarbij waren naast RKI-directeur Wieler en hoofd infectieziektebestrijdingen van het RIVM Van Dissel ook de ministers van Gezondheid Spahn en De Jonge aanwezig. Willem-Alexander en Máxima werden op de hoogte gebracht van de samenwerking tussen het RKI en het RIVM bij de bestrijding van pandemieën. Ook kregen ze informatie over een kantoor van de WHO dat in Berlijn komt en zich gaat bezighouden met het herkennen en tegengaan van toekomstige pandemieën.

Wilem-Alexander bezocht op maandagmiddag het Anne Frank Centrum in Berlijn. Máxima was op dat moment bij de ondertekening van een Memorandum of Understanding door het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en het Hopp-Kindertumorzentrum Heidelberg (KiTZ), die samen voor betere behandelmogelijkheden voor kinderen met kanker in Europa willen zorgen. 

Op de tweede dag van het staatsbezoek bedankte Willem-Alexander in de Bondsraad - de vertegenwoordiging van de deelstaten - Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen voor de opname van Nederlandse coronapatiënten in hun ziekenhuizen. Ook benadrukte hij het belang van de Nederlands-Duitse samenwerking, zoals tegen klimaatverandering. Hij pleitte onder andere voor meer inzet van waterstof bij het tegengaan van CO2-uitstoot.

Willem-Alexander en Máxima bezochten dinsdag verder de Bondsdag, waar ze werden rondgeleid door Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble, en spraken met kanselier Merkel in het Bundeskanzleramt. Over de inhoud van de gesprekken met Schäuble en Merkel zijn geen mededelingen gedaan. Lees meer bij Zeit Online, het Koninklijk Huis, Der Spiegel, rbb.de, morgenpost.de, tagesschau op youtube en n-tv 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Aangenaam afscheid: Rutte en Merkel in Dresden

Aangenaam afscheid: Rutte en Merkel in Dresden

Rutte en Merkel openen een Vermeer-tentoonstelling in Dresden. Het is waarschijnlijk hun laatste optreden samen.

Lees meer

Koningspaar stimuleert contacten met Duitsland

Koningspaar stimuleert contacten met Duitsland

De werkbezoeken van het koningspaar aan Duitsland hebben tot veel verschillende samenwerkingen geleid.

Lees meer

Gesprek: Duitsland innovatieland

Gesprek: Duitsland innovatieland

Peter van Harten (smart industry) en Moritz Schmid-Drechsler (Duitse ambassade) over innovatie-samenwerking

Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger