Duitslandweb logo Duitslandweb

Willem-Alexander en Máxima komende week op staatsbezoek in Duitsland

Kort nieuws - 2 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Willem-Alexander en Máxima halen hun staatsbezoek aan Duitsland, dat vorig jaar vanwege de coronapandemie niet kon doorgaan, alsnog in. Van maandag 5 tot en met woensdag 7 juli is het koningspaar op uitnodiging van bondspresident Frank-Walter Steinmeier in Berlijn. 

Het staatsbezoek is de afsluiting van de reizen naar de Duitse deelstaten die het koningspaar de afgelopen jaren heeft gemaakt, steeds vergezeld van een handelsmissie. Het bezoek aan Berlijn dit jaar staat in het teken van de diversiteit van de samenwerking tussen Duitsland en Nederland, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst: politiek, economisch en op het gebied van wetenschap en cultuur. Het koningspaar wordt vergezeld door minister Kaag van Buitenlandse Zaken en minister Bijleveld van Defensie. Minister De Jonge van Volksgezondheid en staatssecretarissen Keijzer en Yeşilgöz van Economische Zaken en Klimaat zijn bij afzonderlijke programma-onderdelen aanwezig.

Willem-Alexander en Máxima spreken met kanselier Merkel en ontmoeten de minister-presidenten van de verschillende Duitse deelstaten. De koning zal bij die ontmoeting een toespraak houden. Tijdens het staatsbezoek gaat het ook om Berlijn als hoofdstad en deelstaat, met speciale aandacht voor de thema’s wetenschap, vrijwilligerswerk, sociale cohesie en de positie van Berlijn in de wereld.

Op de eerste avond van het bezoek vindt op uitnodiging van president Steinmeier een staatsbanket plaats, de tweede dag wordt afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest, aangeboden door het koningspaar. Lees meer bij de Rijksvoorlichtingsdienst

Sinds Willem-Alexander in 2013 koning werd, hebben hij en Máxima, op Berlijn na, alle Duitse deelstaten met een handelsmissie bezocht:
in 2019 Mecklenburg-Voorpommeren en Brandenburg en Bremen;
in 2018 Rijnland-Palts en Saarland;
in 2017 Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen, een bezoek dat leidde onder meer leidde tot intensievere samenwerking tussen de TU Delft en de Friedrich-Schiller-Universität in Jena;
in 2016 Beieren
in 2015 Hamburg en Sleeswijk-Holstein
in 2014 Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen
in 2013 Hessen en Baden-Württemberg

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 17 juni en geactualiseerd op 2 juli

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Ronald van Roeden, vertelt in deze podcast over zijn werk en wat hij wil bereiken in de Duits-Nederlandse samenwerking.


Lees meer

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Pas eind 2023 komt er onder Duitse druk een visverbod bij de Haringvlietdam om trekvissen te beschermen.


Lees meer

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie

Scholz benadrukte in Den Haag de goede Duits-Nederlandse samenwerking.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger