Duitslandweb logo Duitslandweb

Koning met handelsmissie in Noord-Duitsland

Achtergrond - 19 maart 2015

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken donderdag en vrijdag Noord-Duitsland. Anders dan in Denemarken, waar het paar gisteren was, is dit geen staatsbezoek, maar een werkbezoek dat deuren moet openen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Meer dan veertig bedrijven reizen mee.

Koning met handelsmissie in Noord-Duitsland
© Carsten Rehder/DPA
Koningin Máxima bij aankomst in Lübeck.

Het koningspaar wordt in Hamburg en Sleeswijk-Holstein begeleid door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel. Het bezoek richt zich onder meer op de sectoren energie, gezondheidszorg, scheepvaart en duurzame landbouw. In totaal zijn 125 Nederlandse bedrijven betrokken bij het bezoek en de verschillende 'side-events', aldus een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Willem-Alexander en Máxima hebben al eerder soortgelijke werkbezoeken afgelegd, in 2013 aan Hessen en Baden-Württemberg en vorig jaar aan Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Lübeck

Sleeswijk-Holstein, met veel landelijk gebied, is economisch geen hoogvlieger. 90 procent van de bedrijven worden gerekend tot het mkb. Duurzame energie, scheepvaart en medische techniek zijn er belangrijke sectoren. Het Noord-Oostzeekanaal doorsnijdt de deelstaat en is een belangrijke route voor de scheepvaart. 

Het koningspaar begon het bezoek donderdagochtend op het marktplein in de oude hanzestad Lübeck, 65 kilometer ten noordoosten van Hamburg. Het centrum van Lübeck staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De stad aan de Oostzee is een van de handelssteden die al sinds de Middeleeuwen samenwerken in het Hanzeverbond, de zogenoemde hanzesteden, waartoe ook Hamburg behoort. Met ongeveer 215.000 inwoners is de stad net iets groter dan Groningen.

Minister-president Torsten Albig van Sleeswijk-Holstein heette Willem-Alexander en Máxima welkom. De delegatie bezocht vervolgens een laboratorium van Dräger, een groot Duits concern in de medische techniek. De medische sector is relatief groot in Lübeck en omgeving. Minister Ploumen sprak bij Dräger over de kansen die samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven biedt in de medische sector. 

Duurzame landbouw

Donderdagmiddag maakt de delegatie op weg naar Hamburg een tussenstop in Trenthorst, waar het Thünen Institut voor ecologische landbouw op het programma staat. Daar tekent de Universiteit Wageningen een samenwerkingsovereenkomst met het Thünen Institut, Bionext en Louis Bolk Instituut. Deze partijen willen de samenwerking op gebied van duurzame landbouw en voeding intensiveren.

Hamburg

In Hamburg volgt een gesprek met burgemeester Olaf Scholz (die ook deelstaatpremier is omdat Hamburg behalve een stad ook een deelstaat is). Hamburg is na Berlijn de grootste stad van Duitsland, met meer dan 1,7 miljoen inwoners. Door haar ligging aan de rivier de Elbe is het de belangrijkste havenstad. Hamburg is, mede door de haven, een van de rijkere deelstaten van het land. 

Nederlandse, Duitse en Deense bedrijven uit de sector energie nemen deel aan een seminar over windenergie op zee, waarbij het koningspaar zijn opwachting maakt. Hier wordt ook het contract getekend voor de Noors-Duitse elektriciteitsleiding Nordlink, waarbij het Nederlandse Tennet betrokken is. In Nederland bestaat volgens het persbericht over de missie veel expertise in de offshore techniek, terwijl de industrie in Duitsland en Denemarken vooral voortkomt uit de on shore techniek.

Vrijdagochtend wordt in de haven van Hamburg gesproken over de mogelijkheden van vloeibaar aardgas voor de maritieme sector (zie ook: Duitsland en Nederland zetten in op LNG). 

Joop van den Ende

Daarna zijn Willem-Alexander en Máxima te gast bij Joop van den Ende, die in Hamburg meerdere theaters heeft en een musicalschool, de Joop van den Ende Academy. Ze worden voorgelicht over nieuwe ontwikkelingen in de podiumtechniek, een sector waarin Nederland zich internationaal wil profileren. Op deze locatie wordt ook een seminar gehouden met Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen over innovaties voor het openbaar vervoer. 

Overigens had Joop van den Ende zijn theater aan de Elbe, waar al ruim tien jaar de musical The Lion King speelt, met de andere oever willen verbinden door een kabelbaan. Dat plan moest in de ijskast toen de burgers zich vorig jaar in een referendum tegen zijn idee uitspraken.

Het werkbezoek wordt afgesloten met een lunch op het raadhuis van Hamburg, een van de bezienswaardigheden van de stad. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger