Duitslandweb logo Duitslandweb

Koningspaar bezoekt Berlijn en Zuid-Duitsland
Handelsmissie in Hessen en Baden-Württemberg

Achtergrond - 2 juni 2013

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen maandag hun kennismakingsbezoek aan Duitsland. Zij nemen ook deel aan een aantal programmaonderdelen van de driedaagse handelsmissie van minister Ploumen in de Zuid-Duitse deelstaten Hessen en Baden-Württemberg, die mede in het teken staat van innovatie en industrie.

Koningspaar bezoekt Berlijn en Zuid-Duitsland
© dpa/picture-alliance
First lady Daniela Schadt, koningin Máxima, koning Willem-Alexander en president Gauck in Berlijn

Kennismakingsbezoek:

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen hun bezoek maandag met een bezoek aan kanselier Merkel en een ontvangst door president Gauck in Berlijn. De laatste keer dat ze de Duitse kanselier bezochten was in 2011, toen ze als prinselijk paar koningin Beatrix vergezelden tijdens haar laatste staatsbezoek aan Duitsland. President Gauck en Willem-Alexander hebben elkaar vorig jaar in Breda ontmoet toen de Duitse president daar de 5-mei-rede hield. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken begeleidt het koningspaar de eerste dag van het programma.
Meer over Nederlands-Duitse ontmoetingen:
Duits-Nederlandse regeringstop in teken duurzame groei (2013) >>
5 mei-lezing president Gauck in Breda (2012) >>
Programma staatsbezoek 2011>>
Debat met Nederlandse en Duitse scholieren en parlementariërs in Berlijn (2011) >>

 

Handelsdelegatie

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt de Nederlandse handelsdelegatie van zo'n 100 Nederlandse bedrijven naar Hessen en Baden-Württemberg. Het bezoek duurt van 3 tot en met 5 juni. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is ook aanwezig bij enkele programmaonderdelen.
Meer over Hessen en Baden-Württemberg:
Overzicht deelstaatregeringen en -parlementen >>
Nieuwe regering Groenen en SPD verandert Baden-Württemberg (2011) >>
Portret minister-president Hessen Bouffier (2010) >>
Hessen en Beieren willen niet langer opdraaien voor armere deelstaten (2013) >>

Cijfers:
- Duitsland is het belangrijkste handelsland voor Nederland. Het handelsvolume bedroeg vorig jaar bijna 160 miljard euro.
- Nederland is de grootste exporteur naar Duitsland met een marktaandeel in de Duitse import van ruim 9,4 procent. Daarna volgen China (8,6%), Frankrijk (7,1%) en de VS (5,7%). In 2012 bedroeg de export naar Duitsland 86,6 miljard. Ongeveer een kwart van de totale Nederlandse export gaat naar Duitsland.
- Baden-Württemberg, Beieren en Hessen zorgen samen voor ruim 40 procent van het Duitse BNP. Zij waren grotendeels verantwoordelijk voor de sterke groei van de Duitse economie de afgelopen jaren.
(Bron: NL ambassade Berlijn)

De Nederlandse bedrijven die deelnemen aan de handelsdelegatie komen uit de sectoren automotive, vliegtuigbouw, medische technologie, creatieve industrie, energie en landbouw. Doel van de missie is samenwerking met Hessen en Baden-Württemberg te intensiveren. Samen met Beieren zijn deze deelstaten goed voor bijna de helft van het Duitse Bruto Binnenlands Product, aldus de Nederlandse ambassade in Berlijn. Maar de Nederlandse export gaat daar slechts voor een kwart naartoe.
Meer over Duitse economie:
Industrie >>
Handelsrelaties >>
Landbouw >>
Energievoorziening >>

Innovatie en industrie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima willen met hun aanwezigheid bij de handelsmissie aandacht vragen voor de innovatieve en industriële kwaliteiten van Nederland.
Meer over innovatie:
AWT-landenstudie Vasthoudend Innoveren: 'Nederland kan leren van Duits innovatiebeleid' >>
Serie Onderzoek en Innovatie in Duitsland >>

Enkele programmaonderdelen van de handelsmissie zijn de conferentie 'Hightech Niederlande meets Hightech Hessen', die op 3 juni wordt geopend door minister Ploumen en de Hessisiche deelstaatminister van Economische Zaken Rentsch. Dezelfde dag bezoek minister Ploumen een seminar over actuele ontwikkelingen in de landbouw en tuinbouw.

Koningin Máxima bezoekt op 4 juni de Hohenheim universiteit in Stuttgart, waar een samenwerkingsovereenkomst wordt getekend met de universiteit Wageningen. De Hohenheim universiteit heeft studies op landbouw en natuurwetenschappen en economische en sociale wetenschappen.

Op 5 juni neemt minister Ploumen in Stuttgart (Baden-Württemberg) deel aan het Duits-Nederlandse Industrieforum, dat door de Nederlands-Duitse Handelskamer DNHK wordt georganiseerd. Aansluitend zijn er workshops voor de luchtvaart, automotive, medische technologie en smart grids, technologische vernieuwingen voor het beheer van het elektriciteitsnet.
Meer over Nederlands-Duitse onderwijssamenwerking:
Uitwisseling met Duitsland vaak 'heel inspirerend' (2013) >>
Bussemaker gaat studeren in Duitsland stimuleren (2013) >>
Meer over elektriciteitsnet:
Hoofdpijndossier Tennet (2013) >>
Wet duurzame energie op de schop (2012) >>

De delegatieleden brengen ook verschillende bedrijfsbezoeken aan onder meer energieleverancier Mainova AG, autobedrijf Opel en luchtvaartelektronicabedrijf Diehl Aerospace in Hessen; en werktuigbouwer Trumpf in Baden-Württemberg. Ook vinden verschillende netwerkbijeenkomsten en kennismakingsrondes tussen Nederlandse en Duitse bedrijven plaats.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger