Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits-Nederlandse top in teken duurzame groei
Duitse en Nederlandse regeringen willen voortouw nemen in Europa

Achtergrond - 23 mei 2013

Kleef, een Duits stadje aan de grens met Nederland, is vandaag het toneel voor een topoverleg tussen Nederlandse en Duitse regeringsdelegaties. Nog niet eerder werd op deze wijze tussen beide landen overleg gevoerd. Samenwerking op het gebied van energie, onderzoek en innovatie zijn een aantal van de actuele kwesties die op de agenda staan.

Duits-Nederlandse top in teken duurzame groei
© Picture Alliance/dpa
Ontmoeting tussen bondskanselier Merkel en premier Rutte in november 2012 in Berlijn

Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner. Omgekeerd is er maar één land (Frankrijk) waarmee Duitsland meer handel drijft dan met Nederland. Is deze economische verbondenheid niet reden genoeg voor een jaarlijks topoverleg tussen beide regeringen? Volgens Han ten Broeke (VVD) en Henk Jan Ormel (CDA) wel. Zij drongen eind 2011 in een motie aan op een Nederlands-Duitse top.

Aan die oproep is gehoor gegeven. Vanmiddag komen delegaties van beide regeringen voor ééndaags overleg bij elkaar in het Kurhaus Kleve, aan de Nederlands-Duitse grens. Onder het thema ‘duurzame groei’ spreken zij onder andere over innovatie, duurzame energie en financiële duurzaamheid. Nederland en Duitsland ambiëren een gezamenlijke voortrekkersrol in Europa op deze terreinen. Ten Broeke zegt desgevraagd verheugd te zijn dat beide regeringen, in de geest van zijn motie, aan deze ambitie tijdens de top handen en voeten willen geven.

Voortouw

“Duurzame economische groei zal ook op de volgende Europese voorjaarstop centraal staan. Het is goed dat Nederland en Duitsland daarin nu het voortouw nemen”, aldus Ten Broeke. Wat hem betreft moet samenwerking op het gebied van energie daarin een speciale plek krijgen. Als de nationale energienetwerken beter op elkaar aansluiten en de energiezekerheid over de landsgrenzen heen wordt verbeterd, kan dat de economische groei bevorderen. Volgens Ten Broeke is het dus ook in het belang van Europa hierover afspraken te maken.

Over energie zullen Duitsland en Nederland tijdens het topoverleg in elk geval spreken, zoals de beide ministers van Economische Zaken dat in februari van dit jaar ook al deden. Toen ging het in het bijzonder over de integratie van duurzame energie in het stroomnet en het waarborgen van de stroomvoorziening tijdens dat proces. De Duitse en Nederlandse stroomnetwerken staan al niet meer helemaal los van elkaar, doordat de Nederlandse elektriciteitstransporteur Tennet een deel van het Duitse stroomnet heeft aangekocht.

Hoofdpijndossier

Het Nederlandse staatsbedrijf Tennet is tegelijk verantwoordelijk voor een hoofdpijndossier in de bilaterale betrekkingen. De netbeheerder bleek in 2012 de aansluiting van een nieuw offshore windmolenpark voor de kust van Duitsland met het Duitse stroomnet niet te kunnen bekostigen.

Sindsdien is het bedrijf met hulp van externe investeerders bezig alsnog de financiële middelen bijeen te brengen. De Duitse economieminister Rösler (FDP) benadrukte tijdens de ontmoeting in februari het belang daarvan: “Tennet heeft, net als de andere netbeheerders, de verantwoordelijkheid aan zijn plichten te voldoen. Alleen zo kan de Energiewende in Duitsland lukken.”

Waar het gaat om die Energiewende, de verduurzaming van de energievoorziening, lijkt Nederland op dit moment nog veel van Duitsland te kunnen leren. In Duitsland is meer dan 20 procent van de energieopwekking duurzaam. Nederland heeft als doel 16 procent van de energiewinning te verduurzamen voor 2020; momenteel ligt het aandeel hernieuwbare energie onder 5 procent.

Academische uitwisseling

In Kleef staat ook samenwerking op het gebied van onderwijs op de agenda. Vanwege de Duitse focus op onderzoek en innovatie, die als voorbeeld geldt voor Nederland, wordt de academische uitwisseling een steeds belangrijker thema.

De mogelijkheid tot grensoverschrijdende contacten in het onderwijs heeft dit jaar al een stimulans gekregen met de oprichting van de Duitslanddesk aan het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarnaast willen de beide regeringen naar gezamenlijke oplossingen zoeken voor het tekort aan vakkrachten en ook op dit vlak betere uitwisseling mogelijk maken.

Eén op één

Deze thema's zullen volgens het programma anderhalf uur lang plenair worden besproken. Daaraan voorafgaand zullen de regeringsleiders en hun ministers om 14.00 uur een uur lang één op één met hun directe collega's praten. Het geldt als zeker dat in elk geval de ministers Wolfgang Schäuble (CDU) van Financiën, Guido Westerwelle (FDP) van Buitenlandse Zaken en Peter Altmaier (CDU) van Milieu aanwezig zullen zijn.
Hoofd van de Kanselarij Ronald Pofalla (CDU) zal met minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlands Zaken en secretaris-generaal van het Ministerie van Algemene Zaken Kasja Ollengren een bezoek brengen aan de grensregio Rijn-Waal. Na afloop van de één op één-gesprekken staat een officiële staatsontvangst met een militaire erehaag en een 'familiefoto' van beide regeringen gepland. Na het plenaire gedeelte houden Merkel en Rutte een gezamenlijke persconferentie.

Eredoctoraat

Aansluitend aan de top reizen Rutte en Merkel naar Nijmegen. Daar reikt de Radboud Universiteit aan bondskanselier Merkel een eredoctoraat uit vanwege haar maatschappelijke verdiensten, haar inzet voor Europa en haar visie op het belang van de wetenschap. Na afloop is een diner gepland voor beide regeringsdelegaties. Het is nog niet bekend of het topoverleg, zoals in de oorspronkelijke motie beoogd, een jaarlijks terugkerende ontmoeting wordt. “Maar als dit naar meer smaakt”, aldus Ten Broeke, “dan denk ik niet dat Nederland daar bezwaar tegen zal maken.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

'De Duitse taal is mijn gereedschap'

'De Duitse taal is mijn gereedschap'

Omdat het 10 oktober de Dag van de Duitse Taal is, spraken we vertalers Lotte Hammond en Ralph Aarnout over hun vak.


Lees meer

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger