Duitslandweb logo Duitslandweb

Koningspaar bezoekt Bremen

Achtergrond - 5 maart 2019 - Auteur: Marja Verburg

Willem-Alexander en Máxima brengen woensdag een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Bremen. Ze zijn daar samen met een handelsmissie onder leiding van minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag. In mei bezoekt het koningspaar de Oost-Duitse deelstaten Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommeren.

Koningspaar bezoekt Bremen
© flickr/Cat/cc
Bremer Stadtmusikanten

Het werkbezoek aan Bremen is het zevende aan Duitsland sinds Willem-Alexander in 2013 koning werd. Hij heeft inmiddels twaalf van de zestien Duitse deelstaten bezocht. De stadstaat Bremen, net als Hamburg en Berlijn een zelfstandige deelstaat, wordt de dertiende.

De banden tussen Nederland en de oude Hanzestad Bremen gaan al eeuwen terug. De deelstaat is van oudsher een belangrijk logistiek knooppunt, mede dankzij de havenstad Bremerhaven, die bij de deelstaat hoort en direct aan de Noordzee ligt. Voor Bremen vormen Nederlanders de belangrijkste groep toeristen.

Op aandringen van Nederland hebben beide landen vorige maand besloten ruim 100 miljoen euro te investeren in de Wunderline, een snellere treinverbinding tussen Groningen en Bremen. Daarvan profiteren Nederlanders die in Duitsland willen werken en studenten en toeristen uit beide landen.

Tijdens het bezoek van het koningspaar en de Nederlandse handelsmissie in Bremen staan de thema’s ruimtevaart, windenergie op zee en pool- en marien onderzoek centraal. In Bremen is onder meer Airbus Defence and Space gevestigd, de op een na grootste Airbuslocatie in Duitsland. In Bremerhaven zit het Fraunhofer Institut für Windenergie (IWES), een van de grootste testinstallaties voor rotorbladen ter wereld.

Bremen, aan de rivier de Weser, is de kleinste deelstaat van Duitsland en heeft rond de 680.000 inwoners. Het is na Hamburg de belangrijkste Duitse havenstad. Het is een van de armere Duitse deelstaten. De scheepsbouw heeft er de afgelopen decennia aan belang verloren. Tegenwoordig zijn de auto-industrie, de lucht- en ruimtevaart, de voedselindustrie - er zijn veel koffieproducenten - en offshore windenergie belangrijk voor de economie.

Willem Alexander en Máxima beginnen hun bezoek bij Airbus Defence and Space. Daar spreken Nederlanders en Duitsers over gezamenlijke satellietdata. Die gegevens worden gebruikt om oplossingen te vinden voor problemen als klimaatverandering en slechte luchtkwaliteit. De voormalige Duitse astronaut Thomas Reiter laat het koningspaar een replica van de Europese module van ruimtestation ISS zien.

Na de lunch in het Rathaus met minister-president Carsten Sieling (SPD) wandelen Willem-Alexander en Máxima over de Marktplatz van Bremen, hét moment voor het Duitse publiek om het koningspaar te zien, kondigden Duitse media al aan. Voor het koningspaar is het de gelegenheid om de twee belangrijke symbolen van de stad te zien: het Rolandbeeld uit 1404 - Unesco werelderfgoed - en het standbeeld van de Bremer Stadtmusikanten, naar het sprookje van de gebroeders Grimm.  

In Bremerhaven vindt ‘s middags bij het Fraunhofer Institut für Windenergie een congres plaats voor 150 Nederlandse en Duitse partners over offshore windparken. Het bezoek wordt afgesloten bij het Alfred Wegener Institut (AWI). Daar spreken de koning en koningin met Duitse en Nederlandse pool- en marien onderzoekers over veranderingen in de poolgebieden en de mogelijke gevolgen bijvoorbeeld voor de biodiversiteit. Ook gaat het over de aanpak van microplastics en overbevissing.

In mei vertrekt het koningspaar opnieuw naar Duitsland, dan bezoeken Willem-Alexander en Máxima de deelstaten Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommeren. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat reist mee met een delegatie gericht op de scheepsbouwindustrie en haar collega Ingrid van Engelshoven van Onderwijs leidt een missie in het teken van de creatieve industrie, meldt de RVD. In Brandenburg heeft de filmindustrie bijvoorbeeld een lange traditie.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger