Duitslandweb logo Duitslandweb

Koningspaar stimuleert contacten met Duitsland

Achtergrond - 5 juli 2021 - Auteur: Marja Verburg

Willem-Alexander en Máxima halen hun staatsbezoek aan Duitsland, dat vorig jaar vanwege de coronapandemie niet kon doorgaan, alsnog in. Ze bezoeken van maandag tot woensdag Berlijn. Het is de afsluiting van de reizen naar de Duitse deelstaten die het koningspaar de afgelopen jaren heeft gemaakt, steeds vergezeld van een handelsmissie. Voorafgaand aan het bezoek aan Berlijn sprak het koningspaar met deelnemers aan de handelsmissies. Die hebben tot veel verschillende samenwerkingen tussen Nederland en Duitsland geleid. 

Koningspaar stimuleert contacten met Duitsland
© Flickr/ministerie van Buitenlandse Zaken/cc
Willem-Alexander en Máxima in Beieren, april 2016

Willem-Alexander en Máxima zijn tot en met woensdag 7 juli in Berlijn, op uitnodiging van bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Het bezoek staat in het teken van de diversiteit van de samenwerking tussen Duitsland en Nederland, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst: politiek, economisch en op het gebied van wetenschap en cultuur. Het koningspaar wordt vergezeld door minister Kaag van Buitenlandse Zaken en minister Bijleveld van Defensie. Minister De Jonge van Volksgezondheid en staatssecretarissen Keijzer en Yeşilgöz van Economische Zaken en Klimaat zijn bij afzonderlijke programma-onderdelen aanwezig.

Willem-Alexander en Máxima spreken met kanselier Merkel en ontmoeten de minister-presidenten van de verschillende Duitse deelstaten. De koning zal bij die ontmoeting een toespraak houden. Tijdens het staatsbezoek gaat het ook om Berlijn als hoofdstad en deelstaat, met speciale aandacht voor de thema’s wetenschap, vrijwilligerswerk, sociale cohesie en de positie van Berlijn in de wereld.

Op uitnodiging van president Steinmeier vindt op maandagavond een staatsbanket plaats, dinsdag wordt afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest, aangeboden door het koningspaar.

Delft en Jena

De diversiteit van de Duits-Nederlandse samenwerking kwam aan bod tijdens een online bijeenkomst in juni, toen Willem-Alexander en Máxima spraken met deelnemers aan de handelsmissies die afgelopen jaren meegingen met hun werkbezoeken aan de Duitse deelstaten.

De TU Delft en de Friedrich Schiller Universität in Jena hebben samen een master-opleiding opgezet, waarbij ook ASML en Carl Zeiss betrokken zijn

Deelnemers aan de handelsmissies komen uit de energiesector, de auto-industrie, de gezondheidszorg, werken bij grote hightechbedrijven of zijn kleine toeleveranciers, doen wetenschappelijk onderzoek of bouwen windmolenparken in de Noordzee. Niet allemaal hebben ze tijdens de handelsreizen naar Duitsland contracten met Duitse partijen gesloten, maar de meeste aanwezigen bij het gesprek met het koningspaar gaven aan dat de bezoeken aan Duitsland hen veel hebben opgeleverd.

Jan Keller van het Nederlandse hightechbedrijf ASML en Andreas Dorsel van de Duitse fabrikant voor optische systemen Carl Zeiss vertelden over de boost die het bezoek aan Thüringen in 2017 in hun samenwerking heeft gebracht. Ook de TU Delft en de Friedrich Schiller Universität in Jena profiteren van die samenwerking: zij hebben na het bezoek aan de Oost-Duitse deelstaat samen een master-opleiding opgezet, waarbij ook ASML en Carl Zeiss betrokken zijn. "Dit jaar gaat de eerste groep studenten vanuit Delft voor een jaar naar Jena", aldus Paul Urbach, wetenschappelijk directeur van het Dutch Optics Centre, opgezet door de TU Delft en TNO.

Hightech-industrie

Het bezoek van het koningspaar aan Rijnland-Palts in 2018 heeft de Nederlands-Duitse samenwerking op het gebied van hightech-industrie op een hoger niveau gebracht, vertelden Peter van Harten, ambassadeur van het Nederlandse Smart Industry programma, en Henning Banthien, van het Duitse Platform Industrie 4.0. "Duitsers kijken nu voor innovatie ook naar Nederland", aldus Van Harten. "Nederlanders zijn pragmatischer", stelde Banthien, waar Duitsers soms te theoretisch zijn. Data-uitwisseling speelt een belangrijke rol in deze sector. Dat doen Duitsers en Nederlanders steeds meer en beter, volgens Van Harten en Banthien. 

Baerte de Brey van ElaadNL, kenniscentrum voor slimme laadinfrastructuur voor elektrische mobiliteit, reisde in 2016 met Willem-Alexander en Máxima mee naar Beieren. "We zijn een kleine speler in Nederland, maar jullie openden deuren naar bedrijven in de Duitse auto-industrie die ik anders niet had gesproken", zei hij tegen het koningspaar. De bezoeken aan Duitsland dwongen de deelnemers verder te kijken dan de dagelijkse bedrijfspraktijk en na te denken over mogelijkheden tot samenwerking met andere sectoren, zeiden ze. Dat geldt ook voor grote bedrijven, aldus Maurice Geraerts, van NXP Netherlands, wereldwijd producent van halfgeleiders. Verschillende bedrijven drongen er bij het koningspaar op aan door te gaan met de bezoeken aan de Duitse deelstaten.

Coronapandemie

Stefan Dräger van het Duitse Dräger AG, gespecialiseerd in beademingsapparatuur, haalde tijdens de digitale bijeenkomst een gesprek aan dat hij aan het begin van de coronapandemie, in maart 2020, had met Willem-Alexander. In een periode dat Philips problemen kreeg met de VS over de levering van beademingsapparatuur, zegde Dräger de koning vanuit Duitsland toe te helpen als de VS de grenzen zouden sluiten. Dat producenten als Dräger vasthielden aan ethische principes, heeft toen geholpen, reageerde de koning.

De koning wees op de nadelen van de geperfectioneerde zorgsystemen: Nederland had in de coronacrisis te weinig IC-bedden

Toen Ulrich Kerle van UniversitätsKlinikum Saarland de loftrompet stak over de technisch vooruitstrevende ziekenhuizen in Amsterdam en Rotterdam, wees de koning ook op de nadelen van de Nederlandse geperfectioneerde systemen: Nederland had tijdens de coronacrisis te weinig IC-bedden beschikbaar. Nederlandse patiënten konden toen in Duitse ziekenhuizen terecht. "Daar zijn we nog steeds zeer dankbaar voor", benadrukte de koning.

Duitsland en Nederland tekenden In januari van dit jaar een gezamenlijk innovatie- en technologiepact, dat moet leiden tot nog intensievere samenwerking en nieuwe ondernemingen en banen. Beide landen willen hun krachten bundelen bij innovaties in bijvoorbeeld de gezondheidszorg - vaccinontwikkeling -, digitalisering en klimaatbeleid.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger