President Steinmeier bezoekt Delft en Amsterdam
Achtergrond - 15 mei 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebBondspresident Steinmeier is dinsdag en woensdag voor een hernieuwde kennismaking in Nederland. Hij bezoekt Den Haag, Delft en Amsterdam en ratificeert samen met premier Rutte het Westereemsverdrag, dat de bevoegdheden van Nederland en Duitsland in het Eems-Dollardgebied regelt.
Koning Willem-Alexander ontvangt president Steinmeier op 15 mei op Paleis Noordeinde
Het is Steinmeiers eerste bezoek aan Nederland sinds hij in februari 2017 tot bondspresident werd gekozen. Als minister van Buitenlandse Zaken was hij hier al eerder, zoals in 2016, bij de Nederlands-Duitse regeringsconsultaties in Eindhoven. En in 2014 tekende hij met zijn Nederlandse collega Koenders het Westereemsverdrag, tijdens een symbolische boottocht op de Eems. Het verdrag moest nog officieel worden geratificeerd. Dat doet Steinmeier, nu als president, dinsdag met premier Rutte. Zij wisselen oorkondes uit, legt een woordvoerder van de bondspresident uit, waarmee het verdrag per 1 juli 2018 officieel van kracht wordt.
Het Westereemsverdrag maakt een einde aan een decennialang slepend zeegrensconflict tussen Nederland en Duitsland. De kwestie werd urgent toen het Duitse energieconcern EWE in 2011 besloot het windmolenpark Riffgat in de Noordzee te bouwen, boven de eilanden Borkum en Rottumerplaat. Volgens Nederland kwamen de windmolens deels op Nederlands grondgebied te staan. Er is al heel lang onduidelijkheid over de grens in de Eemsmonding. Beide landen hebben in 1960 weliswaar het Eems-Dollardverdrag getekend, maar daarin is geen precieze zeegrens vastgelegd.
Voor het gebied van 3 tot 12 zeemijlen uit de kust bestond tot het Westereemsverdrag geen regeling. In het verdrag wordt ook geen grens vastgelegd - daarover verschillen Duitsland en Nederland nog steeds te veel van mening. Maar beide landen hebben nu wel afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de bouw van windmolenparken, zodat bedrijven weten in welk land ze vergunningen moeten aanvragen. Ook is in het verdrag de toegang tot de havens van beide landen in de Eemsmonding geregeld.
Start-ups en stadsontwikkeling
Steinmeier is samen met zijn vrouw Elke Büdenbender in Nederland. Dinsdag heeft hij eerst een gesprek met de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer. Daarna volgen een welkomstceremonie, een audiëntie en een lunch op paleis Noordeinde met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
‘s Middags bezoekt de Duitse president de Technische Universiteit Delft en YES!Delft, de Young Entrepeneur Society Delft, die start-up-ondernermers ondersteunt. ‘s Avonds dineert hij met Rutte in het Catshuis. Zij spreken onder meer over de toekomst van Europa en over politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in beide landen, waaronder migratie.
Op woensdag bezoekt Steinmeier de waterwoningen en de A’dam Toren in Amsterdam Noord. Daar voert hij gesprekken met deskundigen over stadsontwikkeling. Hij krijgt een rondleiding over het NDSM-terrein, een culturele vrijplaats voor kunstenaars en kleine bedrijfjes. Van daaruit gaat het per boot naar het Rijksmuseum.
Duits-Nederlandse betrekkingen
De Nederlands-Duitse betrekkingen zijn al jarenlang uitstekend. De samenwerking tussen regeringsleiders Merkel en Rutte, de twee langstzittende West-Europese regeringsleiders, geldt als zeer goed. Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner en andersom staat Nederland voor Duitsland op de tweede plaats, na China en voor de VS (bekijk de handelscijfers bij de DNHK).
Sinds 2013 organiseren beide landen Nederlands-Duitse regeringsconsultaties: topoverleg tussen de regeringsleiders en een deel van hun ministers, om de intensieve samenwerking tussen beide landen verder te versterken. Omdat de regeringsvorming in beide landen na de verkiezingen vorig jaar zo lang heeft geduurd, is het nog niet van nieuwe regeringsconsultaties gekomen. De RVD laat weten dat daarvoor nog naar een geschikte datum wordt gezocht.
Lees meer over 'Nederland-Duitsland':
'De Duitse taal is mijn gereedschap'
Omdat het 10 oktober de Dag van de Duitse Taal is, spraken we vertalers Lotte Hammond en Ralph Aarnout over hun vak.
Vijf vragen over de Duitse grenscontroles
Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.
Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’
Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.
Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees
Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.
Reacties
Geen reacties aanwezig