Nederland oneens met bouw Duitse windmolens
Einde slepend zeegrensconflict nog niet in zicht

Achtergrond - 19 juli 2012

Het Duitse energieconcern EWE is op 15 juni begonnen met de bouw van windmolenpark Riffgat in de Noordzee. Rijkswaterstaat Nederland heeft daartegen protest aangetekend. Een oplossing van het al jaren slepende zeegrensconflict lijkt nog ver weg.

Nederland oneens met bouw Duitse windmolens
© dpa/picture-alliance
Een kraanschip slaat op 15 juni palen in het bouwgebied van Noordzee-windmolenpark Riffgat.

Ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van het Duitse eiland Borkum en ten noorden van het Groningse eiland Rottumerplaat bouwt EWE sinds midden juni aan windmolenpark Riffgat. Het project kost honderden miljoenen euro’s en moet vanaf 2013 aan 120.000 huishoudens stroom leveren.

Vergunning

Het windmolenpark is al langer onderwerp van diplomatiek getouwtrek tussen Nederland en Duitsland. De Nederlandse overheid claimt dat de windmolens voor 40 procent op Nederlands grondgebied komen te staan. Duitsland is van mening dat het zeegebied volledig Duits territorium is.

Nu EWE is begonnen met bouwen, heeft Rijkswaterstaat Nederland het bedrijf per brief laten weten dat een Nederlandse vergunning nodig is voor dat deel van het windmolenpark, meldt De Volkskrant. EWE gaat echter gewoon door met de bouw, zegt een woordvoerder op Spiegel Online. “De Bondsrepubliek heeft het gebied aan ons verpacht en de bouw toegestaan.”

Goede buren

De onduidelijkheid over het verloop van de grens is al eeuwenoud. In de jaren zestig tekenden Nederland en Duitsland een verdrag waarin de precieze grens niet werd vastgelegd, maar de landen wel afspraken om in het gebied als goede buren samen te werken. Die afspraak geldt echter maar tot een afstand van drie zeemijlen van de kust. Voor het water tot de grens van twaalf zeemijlen uit de kust, waar de internationale wateren beginnen, bestaat geen regeling. Juist in dit gebied worden de windmolens gebouwd.

Een oplossing voor het conflict is nog niet in zicht. Tegenover Spiegel Online wilde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zich niet gedetailleerd over de kwestie uitlaten. Een woordvoerder liet weten dat er regelmatig gesprekken zijn tussen Duitsland en Nederland. “Beide partijen zijn geïnteresseerd in een eensgezinde oplossing.” Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat de komst van het park leidt tot een oplossing van het grensconflict, liet het in de Volkskrant weten. “Beide zijden hebben baat bij helderheid over een grens.” Volgens het ministerie spreken Nederland en Duitsland op korte termijn over een oplossing.

Investeerders

Energieconcern EWE heeft ook baat bij een oplossing van het conflict. Het bedrijf voert gesprekken met potentiële investeerders voor Riffgat, maar er worden geen handtekeningen gezet. Het grensconflict speelt daarbij een rol, aldus het bedrijf tegenover Spiegel Online.

“Een mogelijke oplossing is een lijn – geen grens – tot de zone van twaalf zeemijlen, die de winning van bodemschatten en het exploiteren van offshore windmolenparken regelt”, meldt de Wasser- und Schifffahrtverwaltung, de instantie die de Duitse waterwegen beheert, op Spiegel Online. “Bij het bepalen van de grens gaat het voor beide landen om economische belangen en de toegang tot belangrijke havens als Emden en Eemshaven. Niemand wil zich afhankelijk maken van de ander.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger