Fundgrube: Nederlands-Duitse relatie
Columns - 7 april 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebFundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we regelmatig pareltjes op uit dit archief.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen volgende week een werkbezoek aan Beieren. Daar zijn ze onder meer te gast bij Siemens. In 2015 publiceerde Duitslandweb een serie over de Duitse taal op de werkvloer van Duitse internationale bedrijven, waaronder Siemens. Ook schrijven we regelmatig over de Nederlands-Duitse relatie. Daarbij valt op dat zowel Nederland als Duitsland graag aardig gevonden willen worden.
Siemens: 'Engels is voertaal, maar Duits een enorme pré'
Twintig jaar geleden heette het internationale personeelsblad van Siemens nog 'Siemens Welt'. De naam is inmiddels veranderd in 'Siemens World'. Engels is de voertaal binnen het concern, dat vestigingen heeft in zo’n 190 landen. Op internationale bijeenkomsten wordt altijd Engels gesproken, vertelt Martien Verhoeven. Als hoofd van de afdeling belastingen bij Siemens Nederland ontmoet hij één keer per jaar zijn internationale vakcollega’s in München. Een jaar of zes geleden werden de voordrachten nog vaak in het Duits gehouden. Tegenwoordig spreekt men Engels, wat Verhoeven een goede zaak vindt voor collega’s die geen Duits spreken. “We zijn een internationaal bedrijf.” Lees het hele artikel
'Nederland wordt graag door Duitsland over de bol geaaid'
Historicus Jacco Pekelder gaat in 2013 in zijn boek over de Nederlands-Duitse betrekkingen in op het Duitslandbeeld in Nederland. Hij wijst een aantal belangrijke momenten aan in de ontwikkeling van dat beeld. “Het bezoek van kanselier Kohl in 1995 was er een van. Dat werd door de Nederlandse regering heel serieus aangepakt en dat bleek uiterst effectief.” Er was gekozen voor een concreet gespreksonderwerp dat beide landen aanging: de invoering van de euro en het stabiliteitspact. Kohl noemde de Tweede Wereldoorlog wel, premier Kok heel bewust niet en er was een gesprek georganiseerd voor de Duitse kanselier met Nederlandse opiniemakers. “Daardoor was het gevoel in Nederland: Duitsland neemt ons serieus, ze vinden ons belangrijk”, aldus Pekelder. “Nederland wordt af en toe graag door Duitsland over de bol geaaid.” Lees het hele artikel
'Duitsland wil zo graag aardig gevonden worden'
Duitsers zijn prestatiegericht, goed op de hoogte en geremd. Nederlanders hebben zo'n 'Hopla,-hier-ben-ik-houding'. Hoe Duitsers en Nederlanders naar elkaar kijken was in 2010 onderwerp van debat in Rotterdam. Duitsers willen zo graag aardig gevonden worden, het viel NOS-correspondent Margriet Brandsma ook weer op toen de Duitse Lena het Songfestival won. Boulevardkrant Bild had op de voorpagina de vlaggen van de landen die Duitsland 12 punten hadden gegeven. “Dat vonden ze geweldig. Duitsland kreeg lange tijd van een aantal landen altijd nul punten.” Ze merkte het ook toen Duitsland de hoofdstad verplaatste van Bonn naar Berlijn. “Die bezorgdheid, vooral over hoe het buitenland tegen Berlijn als hoofdstad aankeek.” Lees het hele artikel
Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':
Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland
Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.
Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’
Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.
Duitsland als vluchtheuvel
Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.
Duits-Nederlandse top in Rotterdam
De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.
Reacties
Geen reacties aanwezig