Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Fritz Stern

Columns - 19 mei 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Fundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we regelmatig pareltjes op uit dit archief. 

Fundgrube: Fritz Stern
© DPA/Johannes Schmitt-Tegge

De Duits-Amerikaanse historicus Fritz Stern is woensdag in New York overleden. Hij werd 90 jaar. Stern geldt als een van de belangrijkste kenners van de Duitse geschiedenis. Bondspresident Gauck omschreef hem als een 'wijze, geweldige man'. Merkel noemde zijn standaardwerken over de Duitse moderne geschiedenis onontbeerlijk voor een goed begrip van Duitsland en Europa. Journalist Jan Luijten recenseerde in 2008 voor Duitslandweb zijn memoires 'Fünf Deutschland und ein Leben':

Niets is voorbestemd - 'Fünf Deutschland und ein Leben'van Fritz Stern

(21 februari 2008) Vijf verschillende Duitslanden leerde de Amerikaans-Duitse historicus Fritz Stern in zijn leven kennen. In zijn memoires beschrijft hij de tragische geschiedenis van zijn vaderland aan de hand van zijn persoonlijke herinneringen.

Wellicht niet de beste, maar wel de aantrekkelijkste vorm van geschiedschrijving is, wanneer het persoonlijke en het historische elkaar aanvullen en versterken. Als aan deze twee elementen ook nog een grote dosis kennis wordt toegevoegd, dan is het ideale geschiedenisboek geschapen.

Dit alles geldt op exemplarische wijze voor de memoires van de historicus Fritz Stern: ‘Fünf Deutschland und ein Leben’ (oorspronkelijk verschenen als 'Five Germanys I have known'). Dit imposante, lezenswaardige boek is een mengeling van geschiedenis en persoonlijke herinnering aan de vele dramatische gebeurtenissen in de twintigste eeuw. Lees het hele artikel

Tags: Fritz Stern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Herdenken: dilemma's en discussies

Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

De inval van Rusland in Oekraïne overschaduwt en verdeelt de WOII-herdenkingen in Duitsland.


Lees meer

Tijdlijn Rote Armee Fraktion

Tijdlijn Rote Armee Fraktion

In mei 1972 pleegde de RAF voor het eerst een reeks aanslagen. Lees hoe de terreurbeweging Duitsland decennialang in zijn greep hield.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger