Fundgrube: Fritz Stern
Columns - 19 mei 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebFundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we regelmatig pareltjes op uit dit archief.
De Duits-Amerikaanse historicus Fritz Stern is woensdag in New York overleden. Hij werd 90 jaar. Stern geldt als een van de belangrijkste kenners van de Duitse geschiedenis. Bondspresident Gauck omschreef hem als een 'wijze, geweldige man'. Merkel noemde zijn standaardwerken over de Duitse moderne geschiedenis onontbeerlijk voor een goed begrip van Duitsland en Europa. Journalist Jan Luijten recenseerde in 2008 voor Duitslandweb zijn memoires 'Fünf Deutschland und ein Leben':
Niets is voorbestemd - 'Fünf Deutschland und ein Leben'van Fritz Stern
(21 februari 2008) Vijf verschillende Duitslanden leerde de Amerikaans-Duitse historicus Fritz Stern in zijn leven kennen. In zijn memoires beschrijft hij de tragische geschiedenis van zijn vaderland aan de hand van zijn persoonlijke herinneringen.
Wellicht niet de beste, maar wel de aantrekkelijkste vorm van geschiedschrijving is, wanneer het persoonlijke en het historische elkaar aanvullen en versterken. Als aan deze twee elementen ook nog een grote dosis kennis wordt toegevoegd, dan is het ideale geschiedenisboek geschapen.
Dit alles geldt op exemplarische wijze voor de memoires van de historicus Fritz Stern: ‘Fünf Deutschland und ein Leben’ (oorspronkelijk verschenen als 'Five Germanys I have known'). Dit imposante, lezenswaardige boek is een mengeling van geschiedenis en persoonlijke herinnering aan de vele dramatische gebeurtenissen in de twintigste eeuw. Lees het hele artikel
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig