Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Verzwegen Oost-Duitse schrijfsters
Uit het Duitslandweb-archief

Columns - 24 maart 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Fundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we regelmatig een pareltje op uit dit archief.

Fundgrube: Verzwegen Oost-Duitse schrijfsters
© Verlag Artemis & Winkler

Ines Geipel was een succesvolle Oost-Duitse sprintster. Daarna werd ze schrijfster. In 2010 sprak ze in Nederland over haar boek ‘Zensiert, verschwiegen, vergessen. Autorinnen in Ostdeutschland 1945-1989’. Daarin portretteerde ze twaalf Oost-Duitse schrijfsters die in de DDR nooit werden gepubliceerd.

De Lezing: Verzwegen Oost-Duitse schrijfsters

Geipel: “Mij fascineren hun verhalen, de ruggengraat die ze toonden. Edeltraud Eckert, een van de schrijfsters in mijn boek, werd in 1950, toen de censuur zeer streng was, gearresteerd. Ze was toen 20 jaar. Ze had een flyer gemaakt met de tekst: ‘Voor vrijheid en democratie’. Dat was genoeg voor 25 jaar gevangenisstraf. Ze had de flyers nog niet eens kunnen verspreiden. Vijf jaar later is ze in de gevangenis gestorven.

Ik wilde deze schrijfsters en gedeeltes van hun teksten aan de openbaarheid brengen. Daarnaast kon ik aan de hand van de portretten ook een beeld geven van de veranderingen in de censuur in Oost-Duitsland, een overzicht van 40 jaar DDR-geschiedenis. Er is zo ongelooflijk veel materiaal. De portretten maakten het haalbaar dit boek te schrijven.

Het was trouwens niet alleen om politieke redenen waarom deze auteurs niet mochten publiceren. Soms vond het regime ook dat ze niet aan de juiste esthetische normen voldeden.” Lees het hele artikel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'DDR':

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

Harrie Lemmens werkte in de jaren 80 als vertaler in de DDR. Hij gebruikte zijn dagboeken van toen voor zijn boek.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

Nieuwe ronde in debat over DDR

Nieuwe ronde in debat over DDR

Historicus Katja Hoyer schreef een boek over de DDR. Het wordt tijd dat de DDR en Oost-Duitsland niet meer als ‘afwijking’ van de West-Duitse norm worden gezien, vindt ze.


Lees meer

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger