Duitslandweb logo Duitslandweb

Nobelprijs voor Scheikunde naar Duitser Benjamin List

Kort nieuws - 6 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Nobelprijs voor Scheikunde gaat naar de Duitser Benjamin List en de Brit David MacMillan. Zij krijgen de prijs voor hun onderzoek naar enzymen. 

List en MacMillan worden geëerd met de prijs vanwege hun onderzoek naar de ontwikkeling van de asymmetrische organische katalyse. Hun werk draagt onder meer bij aan ontwikkeling van betere medicijnen, aldus de Zweedse Koninklijke Academie voor Wetenschappen.

List (1968) is directeur van het Max Planck Instituut voor kolenonderzoek in Mülheim an der Ruhr (Noordrijn-Westfalen). Dinsdag werd bekend dat de Nobelprijs voor Natuurkunde wordt uitgereikt aan de Duitser Klaus Hasselmann (1931). Hij deelt de prijs met de Amerikaan Syukuro Manabe en de Italiaan Giorgio Parisi. Zij krijgen de Nobelprijs voor hun natuurkundige modellen van het klimaat op aarde en voor hun onderzoek naar complexe natuurkundige systemen. Hasselmanns werk heeft bijgedragen aan meer begrip over de opwarming van de aarde en de rol van mensen daarbij, aldus het Zweedse Nobelprijscomité. 

De Nobelprijswinnaars ontvangen - per categorie - 10 miljoen Zweedse kronen, rond de 980.000 euro. De prijzen worden op 10 december in Zweden uitgereikt, op de sterfdag van Alfred Nobel, de uitvinder van het dynamiet naar wie de prijs genoemd is. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Johanna Schapendonk - 7 oktober 2021 21:14

Benjamin List betreibt Plagiat seitdem er die Forschungsergebnisse von Ans Schapendonk benutzt. Das Max Planckinstitut in Leipzig verfügt über ihre Bücher die sich in der Deutsche Nationalbibliothek in Leipzig befinden. Schapendonk hat mit der universellen Lauthelix die Enzymen zuerst in LAP > LAMPJE (Lappen> Lämpchen) verteilt. Ihr Werk wurde seit 2013 von Research Gate entfernt. Wenn Frauen etwas sensationelles entdecken, sind manche Männer rasch dabei sich selbst damit zu profilieren!

Reageer
James ward - 6 oktober 2021 15:48

Was it Thomas Kuhn who wrote research is what researchers do?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Wetenschap':

#Zuhause: Studeren in Duitsland vanuit huis

#Zuhause: Studeren in Duitsland vanuit huis

Hoe verandert studentenmobiliteit door corona? De Duitslanddesk van het DIA houdt zich daar intensief mee bezig.


Lees meer

Podcast: 'Veel geleerd van Nederlandse werkcultuur'

Podcast: 'Veel geleerd van Nederlandse werkcultuur'

Historica Christina Morina verruilde Amsterdam voor Bielefeld. Een afscheidsinterview.


Lees meer

'DNA-analyse blijft gevoelig in Duitsland'

'DNA-analyse blijft gevoelig in Duitsland'

Duitsland wil uitgebreider DNA-onderzoek toestaan. Goed nieuws, zegt DNA-expert Manfred Kayser.


Lees meer

‘Waarschuwen voor rechts zien Duitse historici als taak'

‘Waarschuwen voor rechts zien Duitse historici als taak'

Duitse historici spraken zich op hun Historikertag uit tegen rechts-populisme. Krijn Thijs over tradities van dit congres.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger