Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel roept op nog deze week aan noodrem te trekken

Kort nieuws - 23 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Demissionair kanselier Angela Merkel roept deelstaten op nog deze week extra maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. 

In een online-vergadering van haar partij CDU zou ze volgens Duitse media hebben gezegd: "Wir haben eine Lage, die alles übertreffen wird, was wir bisher hatten." (We hebben een toestand die alles zal overtreffen dat we totnutoe hadden.) Ze sprak van een zeer dramatische situatie waarvoor de huidige maatregelen ontoereikend zijn.

Merkel had al eerder laten weten dat ze het onverstandig vindt dat 25 november de corona-noodtoestand afloopt. De komende regering wil het coronabeleid daarna baseren op de infectieziektenwet en heeft die onlangs aangepast. Een voordeel van deze nieuwe wettelijke basis is dat de invloed van het parlement weer groter wordt, een nadeel is dat de regering en de deelstaten niet meer tot bijvoorbeeld lockdowns kunnen besluiten. In de aangepaste wet is wel een 3G-beleid op de werkvloer en in het openbaar vervoer vastgelegd, die woensdag moet ingaan. Werknemers en ov-reizigers moeten dan getest, gevaccineerd of genezen zijn.

Maar sluitingstijden voor de horeca, of bijvoorbeeld het sluiten van discotheken of andere lockdownmaatregelen, kunnen volgens Merkel alleen worden besloten onder de noodtoestand, dus voor komende donderdag. Maatregelen die nog onder de noodtoestand worden besloten, mogen gelden tot 15 december, is eerder afgesproken. Merkel maande de deelstaten nog deze week gezamenlijk in te grijpen om een overbelasting van de zorg te voorkomen. Een artsenkoepel in de deelstaat Saksen laat weten dat de IC's in die deelstaat waarschijnlijk al in de komende dagen vol raken. Patiënten overbrengen naar ziekenhuizen elders is lastig, omdat ook de aangrenzende deelstaten volle ziekenhuizen hebben. In sommige regio's dreigt triage, aldus de voorzitter van de artsenkoepel.

Merkels beoogde opvolger Olaf Scholz wil deze week het regeerakkoord presenteren. Maar de coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP staan ook onder grote druk om de coronabesmettingen af te remmen. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt weer als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger