Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ziekenhuizen gaan tientallen patiënten verplaatsen

Kort nieuws - 24 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse ziekenhuizen hebben de crisiscoördinatie voor patiëntenspreiding geactiveerd. Daardoor kunnen patiënten verplaatst worden naar andere deelstaten. 

De regio Zuid (Beieren) en de regio Oost (Thüringen, Saksen, Saksen-Anhalt, Brandenburg en Berlijn) hebben voor ongeveer tachtig patiënten overplaatsing aangevraagd. Het gaat hoofdzakelijk om Covid-patiënten. Waarschijnlijk zullen vandaag al de eerste transporten zijn.

Eerder tijdens deze pandemie hebben de betrokken ziekenhuis- en artsenorganisaties de Kleeblatt (klaverblad)-strategie ontworpen. Normaalgesproken worden patiënten alleen binnen een deelstaat verplaatst, maar momenteel zijn in bijvoorbeeld Saksen en Beieren alle ziekenhuizen vol en moeten patiënten worden overgebracht naar delen van het land waar minder Covid-patiënten zijn. In Hessen en in Sleeswijk-Holstein bijvoorbeeld hebben de ziekenhuizen nog opnamecapaciteit.

Met de Kleeblatt-strategie is het land in vijf regio's ingedeeld. Per regio is er een coördinatiepunt aangewezen, die de verzoeken voor overplaatsing in ontvangst neemt. Het vervoer van de patiënten over grote afstanden vergt veel voorbereiding.

Dat Duitsland ook nog Nederlandse patiënten kan opnemen, terwijl sommige Duitse ziekenhuizen al overvol zijn, komt door de grote regionale verschillen in Covid-patiënten. Dat heeft onder meer te maken met de vaccinatiegraad, die in het oosten en zuiden veel lager is dan in het westen en noorden. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger