Duitslandweb logo Duitslandweb

Protest tegen coronamaatregelen in meerdere Duitse steden

Kort nieuws - 6 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In meerdere Duitse steden hebben mensen dit weekend tegen de strenge coronamaatregelen gedemonstreerd. In de deelstaat Saksen trok een menigte met fakkels naar het huis van de deelstaatminister van Gezondheid Petra Köpping (SPD).

De groep van ongeveer 30 mensen verzamelde zich vrijdagavond luid schreeuwend en met fakkels en posters voor het huis van de minister. Toen de politie kwam, sloeg de menigte op de vlucht, maar de identiteit van zo'n 25 deelnemers kon worden vastgesteld. Köpping noemde de actie weerzinwekkend. Dit zijn geen protesten, aldus de deelstaatminister, maar georganiseerde pogingen tot intimidatie door rechtsextremisten en complotdenkers. Ook artsen, vaccinatiecentra, ziekenhuizen en lokale bestuurders hebben daarmee te maken, zei ze.

De actie volgde op het nieuws vorige week dat Duitsland aankoerst op een vaccinatieplicht. De vaccinatiegraad is te laag, zeiden demissionair kanselier Merkel en haar beoogde opvolgers Scholz vorige week. In Saksen is de vaccinatiegraad het laagst en zijn de infectiecijfers het hoogst van Duitsland. Ook werd bekend dat Duitsland 2G gaat invoeren voor de detailhandel en cultuur- en sportevenementen. Ongevaccineerden kunnen dan alleen nog naar essentiële winkels.

De politie verwacht maandag weer protesten en ongeregeldheden in Dresden, de hoofdstad van de deelstaat Saksen. Het deelstaatparlement beslist maandag of in de deelstaat de noodtoestand, de epidemische Lage, wordt verlengd. Als dat gebeurt, kan de deelstaat ook na 12 december strengere maatregelen, zoals een gedeeltelijke lockdown, afkondigen. Lees meer in de Freie Presse

Ruim 70 procent van de Duitse bevolking is voor een algemene vaccinatieplicht, bleek uit een peiling van de ARD van vorige week. Dat is 14 procent meer dan een maand geleden. Maar de strengere coronamaatregelen zorgen ook voor protest. In verschillende Duitse steden zijn mensen afgelopen weekeinde de straat op gegaan. In Hamburg waren dat zaterdag zo'n 5.000 aanhangers van de Querdenken-beweging en vaccinatie-sceptici. In Frankfurt maakte de politie een einde aan twee demonstraties met zo'n duizend deelnemers, omdat ze zich niet aan de regels hielden.

Ook in Trier en Berlijn was er protest. In de Duitse hoofdstad werden demonstranten gearresteerd. Ze hielden zich niet aan de coronaregels, verzetten zich tegen de politie en vielen journalisten aan. Ook in Thüringen, dat net als Saksen hoge infectiecijfers heeft, gingen mensen in meerdere steden de straat op. De demonstraties waren deels niet aangemeld en er werd met vuurwerk en flessen gegooid. Lees meer bij Tagessspiegel en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Welke coronamaatregelen gelden momenteel in Duitsland? Een overzicht.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger