Duitslandweb logo Duitslandweb

Podcast Achtung! Zeitenwende
Achtung! Duitse updates, afl. 8

Achtergrond - 4 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Russische inval in Oekraïne heeft tot een ongekende ommezwaai, een Zeitenwende, in de Duitse buitenlandse en defensiepolitiek geleid. Hanco Jürgens en Marja Verburg van het Duitsland Instituut spreken met podcastmaker Maarten Westerveen over de achtergronden en de gevolgen van wat er de afgelopen week in Duitsland is gebeurd.

In één weekeinde heeft Duitsland gebroken met de fundamenten van een veiligheidsbeleid waar het decennialang aan heeft vastgehouden. Door de oorlog in Oekraïne heeft de bondsregering haar weigering opgegeven wapens naar Oekraïne te sturen; ze stemde in met de uitsluiting van Russische banken uit het internationale bankensysteem Swift; en als klap op de vuurpijl kondigde kanselier Scholz zondag in de Bondsdag enorme investeringen in de eigen defensie aan. 

Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut, en Marja Verburg, redacteur van Duitslandweb, vertellen in deze podcast hoe de Zeitenwende vorige week tot stand kwam en wat er achter de schermen in Berlijn gebeurde. Ze gaan in op wat er aan het Duitse buitenland- en defensiebeleid van de afgelopen jaren ten grondslag ligt en welke gevolgen de gebeurtenissen van het afgelopen weekeinde hebben - voor Duitsland en voor Europa.

Muziekfragment: Balkan Jingles/CC 4.0 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger