Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijn verwacht heftige rellen op 1 mei
'Meer geweld dan voorheen op Dag van de Arbeid'

Achtergrond - 29 april 2010

Tienduizenden relschoppers gaan dit jaar op 1 mei voor meer geweld zorgen dan in voorgaande jaren. Dat verwacht de Duitse politievakbond. Berlijn maakt zich op voor een zware Dag van de Arbeid.

Berlijn verwacht heftige rellen op 1 mei
© flickr.com/master mojo
Ook in 2009 liepen de demonstraties in de Berlijnse wijk Kreuzberg uit de hand.

Berlijn verwacht dit jaar op 1 mei zo’n drieduizend extreemrechtse demonstranten en tienduizenden linkse autonomen. Maar de politie en het Berlijnse ministerie van Binnenlandse Zaken maken zich vooral zorgen om de erlebnisorientierte Jugendliche – ‘jongeren die iets willen beleven’. Met hoeveel zij komen, kan de politie niet inschatten.

 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat deze “apolitieke chaoten”, die vaak uit probleemwijken komen en vrijwel dagelijks geweld meemaken, bij grote demonstraties intussen voor de helft van het aantal geweldsincidenten verantwoordelijk zijn. Volgens de verantwoordelijke minister van de deelstaat Erhardt Körting doen “vooral jongeren er alles aan, om met de politie slaags te raken.” In 2009 was driekwart van de gearresteerden jonger dan 26 jaar.

 

Extra politie

Berlijn haalt zaterdag ruim zesduizend politiemensen uit andere delen van Duitsland naar de hoofdstad. De bereidheid van andere deelstaten om politie aan Berlijn af te staan, wordt echter steeds kleiner, schrijft Der Spiegel. Vorig jaar raakten bijna 480 agenten gewond. Het totnogtoe gevoerde de-escalatiebeleid werkt niet, luidt de kritiek. Dit jaar wil de politie harder ingrijpen, onder meer met waterkanonnen, aldus het weekblad.

 

De Duitse politievakbond waarschuwde twee weken geleden voor een ernstige escalatie op 1 mei dit jaar. De politie is bang dat er doden vallen, aldus de Berliner Morgenpost.

 

Traditie

De Dag van de Arbeid is in Duitsland, net als in veel andere Europese landen, een officiële vrije dag. Traditiegetrouw vieren veel politieke partijen, vakbonden en maatschappelijke organisaties de dag met feesten en demonstraties.

 

In Berlijn zijn rellen op 1 mei sinds de jaren tachtig vaste prik. Linkse groeperingen uit het hele land trekken in grote demonstraties door Berlijn. In 1987 liepen de ongeregeldheden voor het eerst uit de hand in Kreuzberg. In de jaren negentig kwamen er extreemrechtse demonstraties bij en sindsdien draait 1 mei in Berlijn vrijwel altijd uit op geweld. Vooral auto’s en winkels in de wijken Kreuzberg en Prenzlauerberg moeten het altijd weer ontgelden. Ook de politie is favoriet doelwit.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger