Duitslandweb logo Duitslandweb

Hulpactie voor Holocaust-overlevenden

Achtergrond - 22 maart 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink

De Oekraïner Boris Romanchenko, een 96-jarige overlevende van de Holocaust, is vorige week omgekomen bij een bombardement in de Oost-Oekraïense stad Charkov. Dat maakte de Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora maandag bekend. Romanchenko was een van de vele hoogbejaarde overlevenden van nazivervolging in Oekraïne. Duitse organisaties en stichtingen die zich met de herdenking van de Holocaust bezighouden, zijn voor hen een hulpactie begonnen.

Hulpactie voor Holocaust-overlevenden
© Peter Hansen, SGUMBD
Herdenking in Buchenwald, 2019

Volgens de Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora is Romanchenko afgelopen vrijdag om het leven gekomen toen zijn flatgebouw werd beschoten. Zijn woning brandde uit, schrijft de stichting op haar website. Ik ben diep geschokt dat iemand die vier concentratiekampen heeft overleefd, nu om het leven is gekomen door de Russische inval in Oekraïne, schrijft directeur Jens-Christian Wagner op Twitter.

Romanchenko heeft zich na de Tweede Wereldoorlog ingezet voor het herdenken van de misdaden van het nationaalsocialistische regime. Hij was vice-voorzitter van het Internationale comité Buchenwald-Dora en sprak tijdens de herdenking in dat concentratiekamp nabij Weimar, in 2015.  Romanchenko heeft de concentratiekampen Buchenwald, Dora, Peenemunde en Bergen-Belsen overleefd. "We rouwen om een goede vriend", zo staat in een bericht van de Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora.

Meer dan dertig gedenkstichtingen, bezoekerscentra en musea hebben een hulpnetwerk gevormd dat geld inzamelt om de holocaust-overlevenden in Oekraïne te helpen. Het netwerk organiseert ook praktische hulp, zoals het ophalen van mensen aan de grens en het zorgen voor onderdak. In totaal leven nog zo'n 42.000 mensen die door het nazi-regime zijn vervolgd in Oekraïne, schrijft de Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora.

"Door de huidige oorlog in Oekraïne zijn veel mensen in grote nood geraakt. Onder de slachtoffers zijn ook overlevenden van nationaalsocialistische vervolging. Zij hebben nu meer dan ooit onze hulp nodig, zodat levensbelangrijke basisvoorzieningen als warmte, voeding en medische zorg gegarandeerd, maar ook wederopbouwwerkzaamheden ondersteund kunnen worden", luidt de mededeling van het hulpnetwerk. Lees meer informatie over doneren via het hulpnetwerk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger