Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland voortrekker in snelle interventiemacht EU

Kort nieuws - 22 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Europese ministers van Defensie hebben maandag besloten dat de EU in 2025 over een snelle interventiemacht van maximaal 5000 militairen moet beschikken. Duitsland heeft toegezegd het eerste jaar de manschappen voor deze interventiemacht te leveren. Minister Lambrecht van Defensie wil een signaal afgeven dat de EU-landen voor elkaar opkomen.

Over de snelle interventiemacht wordt al langer gesproken, het plan is geen reactie op de Russische inval in Oekraïne.

De EU-ministers kwamen ook overeen dat de EU meer wapens aan Oekraïne gaat leveren, ter waarde van nog eens 500 miljoen. Het gaat om wapens van lidstaten en om nieuwe aankopen. Duitsland financiert volgens Tagesschau rond 26 procent van deze wapenleveringen.

Minister Baerbock van Buitenlandse Zaken heeft zich maandag hard gemaakt voor 'humanitaire hubs' om vluchtelingen snel te verdelen over de EU-landen en het transport daarvoor te organiseren. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger