Duitslandweb logo Duitslandweb

Defensieminister: Duitsland kan en moet militair leiden

Kort nieuws - 12 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Defensie Christina Lambrecht (SPD) heeft maandag in een zogenoemde Grundsatzrede, een toespraak waarin ze haar koers aangeeft, gezegd dat Duitsland een leidende rol op zich moet nemen, ook op militair gebied. Door de geografische ligging, de omvang en de economische kracht kan Duitsland daar niet omheen.

Duitsland en Europa kunnen niet langer afhankelijk zijn van de Verenigde Staten voor de militaire verdediging, stelde Lambrecht. De VS heeft interne problemen en heeft de blik op Azië gericht. Het blijft een belangrijke NAVO-partner en op nucleair gebied is er geen alternatief, maar op conventioneel gebied moet de EU sterker worden.

Duitsland heeft jaren kunnen profiteren van de Amerikaanse bescherming, maar zal in de toekomst meer geld moeten uitgeven aan de verdediging van Europa, aldus Lambrecht. De EU-landen moeten veel meer investeringen gezamenlijk doen, benadrukte ze. Dit is ook al in EU-verband afgesproken. Duitsland moet volgens Lambrecht ook minder terughoudend zijn bij het leveren van wapens in conflictgebieden. Duitsland is daar volgens Lambrecht strenger in dan de andere EU-landen en dat is volgens haar slecht voor het onderlinge vertrouwen.

Het belang van een functionerende verdediging is niet meer theoretisch maar realiteit, zei Lambrecht. Duitsland moet in deze buitengewone politieke situatie ambitieuzer worden, besloot de minister. Met betrekking tot het leveren van meer wapens en tanks aan Oekraïne had Lambrecht eerder maandag gezegd dat ze de eigen verdedigingskracht niet in gevaar wil brengen door wapens van het Duitse leger weg te geven. Lees meer bij Zeit Online of lees of kijk de rede van Lambrecht op 12 september 2022

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger