Duitslandweb logo Duitslandweb

Omstreden defensieminister Lambrecht biedt ontslag aan

Kort nieuws - 16 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na vele speculaties de afgelopen dagen is het nu officieel: Christine Lambrecht (SPD) heeft besloten op te stappen als minister van Defensie. Maandagochtend bood de Duitse minister bondskanselier Olaf Scholz haar ontslag aan.

De Duitse defensieminister heeft in een verklaring laten weten dat door de "maandenlange focus in de media" op haar persoon "een inhoudelijk debat" over de Bundeswehr en het Duitse veiligheidsbeleid nauwelijks meer kan worden gevoerd. Lambrecht heeft er daarom voor gekozen haar ambt als minister van Defensie neer te leggen.

In Duitsland deden al sinds vrijdagavond geruchten de ronde dat Lambrecht van plan was af te treden. Meerdere Duitse media berichtten dat de minister al meerdere keren met kanselier Scholz over haar ontslag zou hebben gesproken. 

Christine Lambrecht ligt al lange tijd onder vuur. Critici vinden de SPD-politica ongeschikt voor de ministerspost en geven haar de schuld van de zeer slechte uitrusting van de Bundeswehr, het Duitse leger. Bovendien raakte Lambrecht onlangs opnieuw in opspraak vanwege een nieuwsjaargroet op Instagram. In de video spreekt de minister over de oorlog in Oekraïne, maar is door luid vuurwerk nauwelijks te verstaan. Sindsdien leek haar positie niet langer houdbaar te zijn.

Wie Lambrecht opvolgt, is nog onbekend. Onder meer SPD-chef Lars Klingbeil, die als defensie-expert bekendstaat, en minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD) worden als mogelijke kandidaten voor de functie genoemd.

Lambrecht is na Anne Spiegel de tweede minister die terugtreedt uit de zogeheten Ampelregierung van Olaf Scholz. Spiegel stapte in april 2022 op als minister van Gezinszaken, omdat ze in haar tijd als waarnemend deelstaatminister van Milieu na de watersnoodramp in Rijnland-Palts op vakantie was gegaan. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Christine Lambrecht (@christine.lambrecht)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger