Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock spreekt in Mali over verlenging missie

Kort nieuws - 12 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) is dinsdag in Mali. Ze bezoekt de VN-missie en de EU-opleidingsmissie in het land en spreekt met interim-president Goïta. 

Ongeveer 1500 Duitse soldaten zijn bij twee missies in Mali betrokken: de VN-inzet Minusma, die het geweld door militante islamisten moet indammen, en de EU-opleidingsmissie EUTM, met als doel soldaten uit de regio te trainen. Beide missies lopen eind mei af en verlenging is allerminst zeker.

Het leger van Mali zou samenwerken met Russische Wagner-huurlingen. Dat privé-leger heeft banden met het Kremlin en heeft volgens mensenrechtenorganisaties samen met het Malinese leger eind maart een bloedbad aangericht in de stad Moura.

De EU heeft de opleidingsactiviteiten al stilgelegd. Baerbock heeft laten weten dat de regering veel vertrouwen heeft verspeeld en met haar handelen de EU-missie tegenwerkt. De VN-vredesmissie is nog wel zinvol omdat die zorgt voor enige stabiliteit, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Maar ook de toekomst van die missie is ongewis omdat Frankrijk niet langer mee wil doen. 

Baerbock bezoekt ook maatschappelijke organisaties en ontwikkelingsprojecten in het land, en reist vervolgens door naar Niger. Lees meer bij Tagesschau 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger