Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsers mogen op Goede Vrijdag niet dansen

Achtergrond - 14 april 2022 - Auteur: Marja Verburg

Dansen, feesten en entertainment in het openbaar: dat is in Duitsland op Goede Vrijdag verboden. Het zogenoemde Tanzverbot heeft ook gevolgen voor het tv- en filmaanbod. Maar steeds minder mensen zijn bereid zich eraan te houden.

Duitsers mogen op Goede Vrijdag niet dansen
© Canva/cc

Het dansverbod geldt op zogenoemde stille Feiertage - naast Goede Vrijdag zijn dat in Duitsland Volkstrauertag en Totensonntag, beide in november. Het wordt als ongepast gezien uitgelatenheid te tonen op zulke dagen, als de dood en wederopstanding van Jezus worden herdacht, de slachtoffers van oorlog en geweld of als mensen hun overleden dierbaren herdenken.

Vooral in kerken en conservatievere kringen wordt waarde aan het Tanzverbot gehecht. Veel anderen willen er vanaf. Zij vinden het niet van deze tijd dat de overheid dergelijke regels oplegt in een land waarin de helft van de mensen niet christelijk is. De deelstaten bepalen hoe zij het Tanzverbot uitleggen. In sommige deelstaten geldt het tijdens Pasen meerdere dagen en mogen ook geen sportbijeenkomsten worden georganiseerd. Andere regio’s hebben soepeler regels en handhaven ook niet streng.

Mallorca in plaats van 'Let's dance'

Vanwege het verbod zendt RTL vrijdag geen aflevering van de live-show ‘Let’s dance’ uit. In plaats daarvan krijgen tv-kijkers een dramaserie en een documentaire te zien over vakantie- en party-eiland Mallorca. Ook mogen veel films op Goede Vrijdag niet publiekelijk worden vertoond. Welke films dat zijn, bepaalt de Freiwillige Selbstkontrolle der Filmwirtschaft (FSK). De FSK heeft een lijst met ruim 700 films opgesteld die het “serieuze karakter” van de stille Feiertage niet respecteren. Daarin wordt dan veel geweld getoond of ze hebben een “aanstootgevend plot”. Op de lijst staan bijvoorbeeld veel horror- en zombiefilms.   

In Berlijn mag vrijdag officieel vanaf 4 uur ‘s morgens tot 21 uur ‘s avonds niet worden gedanst. Maar veel clubs houden zich daar niet aan. Zij blijven ook na 4 uur open en beginnen vaak weer voor 21 uur. In Beieren gaat het dansverbod al op donderdag in en duurt tot en met stille zaterdag. Al zijn de regels een heel klein beetje versoepeld: sinds 2013 start het Tanzverbot op de donderdag voor Pasen om 2 uur ‘s nachts. Daarvoor was dat middernacht.

In het aan Nederland grenzende Nedersaksen mag net als in Beieren ook bijna drie dagen niet worden gedanst: vanaf 5 uur ‘s morgens op Witte Donderdag tot en met middernacht op Stille Zaterdag. Concerten en andere opvoeringen zijn wel toegestaan, als er maar niet wordt gedanst. Sportevents mogen niet in Nedersaksen. In Noordrijn-Westfalen zijn de regels iets minder streng en geldt het Tanzverbot van Witte Donderdag 18 uur tot en met Stille Zaterdag om 6 uur.

Cafés en restaurants zijn overigens wel gewoon open en mogen ook muziek draaien - zolang het maar achtergrondmuziek is. 

Reacties

e - 20 april 2022 09:11

hoii mensen

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger