Duitslandweb logo Duitslandweb

Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!

Achtergrond - 29 maart 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gedanst, gefeest of in het openbaar muziek worden gemaakt. Het protest daartegen ontwikkelt zich inmiddels ook tot een traditie.

Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!
© Piratenpartei

Goede Vrijdag is de enige 'stille dag' die in alle deelstaten wordt afgedwongen, al verschillen de voorwaarden en de lengte van het dansverbod wel weer per deelstaat. In veel deelstaten is ook paaszaterdag nog een officiële stille dag. Clubs zijn dan dicht of plaatsen, als ze wel open gaan, barkrukken op de dansvloer. 

Omdat de christelijke kerk met Pasen de dood en wederopstanding van Jezus gedenkt, wordt uitgelatenheid als ongepast gezien. Op stille zaterdag luiden de kerkklokken niet. Dat de staat deze kerkelijke regels ook aan niet-gelovigen oplegt, is een deel van de Duitsers een doorn in het oog.

De vereniging van Duitse steden en gemeenten riep de politiek vorig jaar op om het dansverbod met Pasen te versoepelen. Aanpassing aan de maatschappelijke realiteit is nodig, zei een woordvoerder. Ook het Constitutioneel Hof heeft in 2016 al aangedrongen op aanpassing van de regels, omdat die botsen met de vrijheid van verzameling.

Dansverboden zijn er in Duitsland niet alleen met Pasen. In sommige deelstaten geldt bijvoorbeeld ook op Volkstrauertag (dodenherdenking) of op 24 december een verbod op dansen.

De Piratenpartei roept op tot een dansdemonstratie in Stuttgart op vrijdag, uit protest tegen het dansverbod en vóór een betere scheiding van kerk en staat. De demonstratie is door de autoriteiten toegestaan, maar als er daadwerkelijk wordt gedanst, dreigt een boete tot 1500 euro, meldt persbureau dpa. Een demonstratie van de satirische politieke partij Die Partei in Castrop-Rauxel in Noordrijn-Westfalen is donderdag door de politie verboden, meldt een plaatselijke krant

Weekblad Stern maakte een overzicht van wat er per deelstaat wel en niet mag - en waar nog illegaal gefeest kan worden. Berlijn, bijvoorbeeld, staat er om bekend het dansverbod zeer soepel te interpreteren. Thuis dansen mag natuurlijk ook, overal.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger