Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz waarschuwt voor kernoorlog

Kort nieuws - 22 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse bondskanselier Scholz staat enorm onder druk om meer -en vooral zwaardere- wapens te leveren aan Oekraïne. Uit binnen- en buitenland komt veel kritiek op zijn terughoudendheid. Scholz zegt vrijdag in een interview met Der Spiegel dat Duitsland verantwoordelijk is voor vrede en vrijheid in Europa en dat zijn hoogste prioriteit is het afwenden van een nieuwe wereldoorlog of een kernoorlog.

"Ik doe alles om een escalatie te voorkomen, die tot een Derde Wereldoorlog leidt. Er mag geen kernoorlog komen", zegt Scholz in het interview.

De Russische president Poetin heeft in het verleden gedreigd dat hij landen die Oekraïne te hulp schieten met zware wapens, als een directe bedreiging ziet en dat ze zich daarmee partij maken in het conflict. Zo'n directe confrontatie tussen Rusland en een NAVO-land wil ook de NAVO koste wat kost voorkomen.

Toch willen veel andere EU-landen wel zwaardere wapens leveren aan Oekraïne zodat dat land zich kan verdedigen tegen de Russische aanval. Duitsland blijft daar terughoudend in. Scholz beweegt in kleine stapjes. Deze week zegde hij toe dat Duitsland wel Oost-Europese landen wil steunen die zware wapens, zoals tanks, afstaan aan Oekraïne. Duitsland zal dan nieuwere tanks aan die landen afstaan. Ook mag Oekraïne bepaalde wapens inkopen bij de Duitse wapenindustrie en de Duitse regering zal die betalen. Daarbij gaat het niet om zware wapens.

Oppositiepartij CDU/CSU maar ook veel politici van de regeringspartijen SPD, Groenen en FDP willen dat Duitsland meer levert en niet voortdurend het land is dat afremt in EU- en NAVO-verband. Ze hebben ook kritiek op de zeer summiere en vage communicatie van Scholz. Voorzitter van de defensiecommissie van de Bondsdag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, heeft hem gevraagd zijn koers uit te komen leggen in de Bondsdag. Een eerste poging daartoe heeft de kanselier nu in Der Spiegel gedaan. Behalve de vrees voor verdere escalatie van de oorlog, geeft Scholz ook praktische redenen voor het niet leveren waar Oekraïne om vraagt. Het Duitse leger heeft niet veel wat het nu nog extra kan leveren. En het moderne, zwaardere wapentuig vereist scholing. Het oude Sovjetmaterieel uit Oost-Europa kan sneller en makkelijker worden ingezet, omdat het Oekraïense leger daar ervaring mee heeft. Lees meer bij Der Spiegel (betaalmuur) en bij Tagesschau

 

Reacties

Mahin - 24 april 2022 07:37

Wordt een dreiging van kernoorlog, soms door Schulz misbruikt om zo weinig mogelijk (zware) wapens aan Oekraïne te leveren? De NAVO diende en dient luchtsteun aan Oekraïne te leveren. Op verzoek van Syrië heeft Poetin dat toch ook gedaan? Vroeg of laat zullen we het toch moeten want Poetin gaat steeds verder met zijn waanideeën met een enorm grotere menselijk leed met torenhoge economische schaden ook voor de EU en NAVO-landen. Poetin gaat verder dan Oekraïne. We moeten Oekraïne nu actief helpen

Reageer
Mahin - 24 april 2022 07:09

Aller goedkoopste wapen met de meeste effectiviteit van Poetin!!! Dit heeft Poetin tegenover het westen voor elkaar gekregen. Door alleen maar te dreigen met kernwapens laten de gezamenlijke westelijke landen (EU en NAVO), Poetin (Rusland) tegen Oekraïne zijn gang gaan en de meest erg vorm van oorlogsmisdaden tegen haar burgers plegen en het land te vernietigen. Oekraïne is een onafhankelijk democratisch Europees land. Zij heeft het recht om hulp aan het buitenland te vragen en te krijgen.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger