
Siemens trekt zich vrijwel helemaal terug uit Rusland
Kort nieuws - 12 mei 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebSiemens trekt zich na ruim 170 jaar vrijwel helemaal terug uit Rusland. De sancties tegen Rusland drukten de winst van het Duitse technologieconcern het afgelopen kwartaal met 600 miljoen euro.
"We veroordelen de oorlog in Oekraïne en hebben besloten onze industriële bedrijfsactiviteiten in Rusland in een ordelijk proces te beëindigen", heeft bestuursvoorzitter Roland Busch donderdagochtend in München aangekondigd.
In maart had Siemens al besloten geen nieuwe activiteiten in Rusland meer te ontwikkelen en internationale leveranties aan Rusland en Belarus stop te zetten. Het ging toen nog wel door met lokale service- en onderhoudsactiviteiten, maar die worden nu ook beëindigd. Het concern maakt een uitzondering: de activiteiten in Rusland van Siemens Healthineers, die de gezondheidszorg betreffen, worden wel voortgezet.
De winst van Siemens bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 1,2 miljard euro, de helft van de winst in dezelfde periode vorig jaar. Het concern haalt 1 procent van zijn omzet uit Rusland en Belarus. Het bedrijf heeft zo'n 3.000 medewerkers in Rusland en gaat na hoe het dat lokale personeel nog kan ondersteunen. Lees meer bij Handelsblatt, Der Spiegel en Tagesschau
Door de oorlog in Oekraïne zien veel Duitse bedrijven zich gedwongen de Russische markt te verlaten. Autofabrikanten als Volkswagen, Mercedes-Benz en BMW besloten in maart de export naar Rusland op te schorten en veel andere bedrijven sloten hun vestigingen in Rusland. Lees meer op Duitslandweb
Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Overzicht: Duitse militaire steun aan Oekraïne
Welk materieel levert Duitsland aan Oekraïne? Dat maakt de regering niet precies bekend, maar Duitse media zochten het uit.

Duitsland verdeeld over wapenleveranties
Scholz verdedigde zondag met verve zijn besluit om nu toch zware wapens te leveren aan Oekraïne.

Podcast Achtung! Duitsland onder druk
Wat is de Duitse reactie op de oorlog in Oekraïne? Wiebke Pittlik en Marja Verburg praten je bij.

Bevrijder/bezetter
Oude Sovjet-monumenten groeien door de oorlog in Oekraïne uit tot omstreden locaties, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Reacties