Duitslandweb logo Duitslandweb

Dodelijke rit Berlijn: 'Bestuurder verward persoon'

Kort nieuws - 9 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondskanselier Scholz en burgemeester van Berlijn Giffey noemen de dodelijke autorit van woensdag in Berlijn op basis van de eerste onderzoeksresultaten een 'Amoktat': een daad van iemand die doordraait. 

Woensdag reed een 29-jarige man op de Kurfürstendamm in Berlijn met zijn auto in op een groep voetgangers, waaronder een schoolklas. Een lerares werd gedood, 14 anderen raakten volgens de politie gewond.

Het lijkt erop dat er geen sprake is van een terroristische aanslag. Het onderzoek wordt gedaan door Moordzaken en niet door de Staatsschutz, die wordt ingezet bij politiek gemotiveerde misdrijven. De politie heeft aanwijzingen dat het bij de bestuurder om een verward persoon gaat. Woensdag werd de woning van de Armeens-Duitse man doorzocht. In de auto waarmee hij op de mensen inreed, zijn documenten en pamfletten gevonden die een connectie hebben met Turkije, aldus de Berlijnse deelstaatminister van Binnenlandse Zaken. De man is bekend bij de politie vanwege meerdere misdrijven, maar niet in verband met extremisme. Met een tolk probeert de politie zijn 'soms verwarde verklaringen' te duiden, schrijft Tagesschau.

Het dodelijke incident maakt veel reacties los. Het vond plaats dicht bij de plek waar in 2016 een terrorist met een vrachtwagen op een kerstmarkt inreed. Giffey noemde woensdag een "donkere dag in de Berlijnse geschiedenis". Ook Scholz en president Frank-Walter Steinmeier betuigden hun medeleven. Woensdagavond kwamen bij de Gedächtniskirche op de Kurfürstendamm veel mensen bijeen om de slachtoffers te herdenken. Vandaag hangen op veel plekken in Berlijn de vlaggen halfstok. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger