Duitslandweb logo Duitslandweb

'Burgemeester Berlijn bedrogen met deepfake video'

Kort nieuws - 27 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De burgemeester van Berlijn, Franziska Giffey, dacht afgelopen vrijdag een videogesprek te hebben met de burgemeester van Kiev Vitali Klitschko, maar het gesprek werd afgebroken omdat het zou gaan om een deepfake-video.

Dat meldde het officiële Twitter-account van burgemeester Giffey (SPD) achteraf. Deepfake is een techniek voor het samenstellen van menselijke beelden op basis van artificiële intelligentie. De gemanipuleerde videobeelden, waarbij bijvoorbeeld een pratend persoon is te zien, zijn soms niet van echt te onderscheiden. 

Het verloop van het gesprek tussen Klitschko en Giffey en de onderwerpen die werden aangedragen veroorzaakten argwaan aan de Berlijnse kant, aldus de verklaring op Twitter. Zo vroeg 'Klitschko' of de autoriteiten in Duitsland ervoor konden zorgen dat vooral jonge Oekraïense mannen naar Oekraïne konden terugkeren om te vechten. Ook vroeg hij of Berlijn kon adviseren over het organiseren van een dag voor LHBTI'ers in Kiev. "Met oog op de oorlog was dat meer dan vreemd", aldus een woorvoerder van burgemeester Giffey tegen ZDF. Na ongeveer een half uur werd het gesprek vanuit Duitse kant beëindigd. "Het behoort helaas tot de realiteit, dat de oorlog met alle middelen wordt gevoerd, ook online", reageerde Giffey. De burgemeester van Madrid zou onlangs hetzelfde zijn overkomen. 

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk bevestigde later dat het niet om de echte Klitschko ging. Wie er wel achter het gesprek zat, en waarom, is nog onduidelijk. De veiligheidsdienst is ingelicht.  Een onderzoeksjournalist van de regionale omroep RBB analyseerde het videogesprek en concludeert dat het mogelijk eerder om een cheapfake ging. Hij denkt niet dat er kunstmatige intelligentie aan te pas kwam, maar dat beelden van een ouder interview zijn gebruikt. De teksten werden door een tolk vertaald, dus mogelijk was er geen geavanceerde technologie nodig om Giffey te foppen. Leer meer bij ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger