Duitslandweb logo Duitslandweb

'Burgemeester Berlijn bedrogen met deepfake video'

Kort nieuws - 27 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De burgemeester van Berlijn, Franziska Giffey, dacht afgelopen vrijdag een videogesprek te hebben met de burgemeester van Kiev Vitali Klitschko, maar het gesprek werd afgebroken omdat het zou gaan om een deepfake-video.

Dat meldde het officiële Twitter-account van burgemeester Giffey (SPD) achteraf. Deepfake is een techniek voor het samenstellen van menselijke beelden op basis van artificiële intelligentie. De gemanipuleerde videobeelden, waarbij bijvoorbeeld een pratend persoon is te zien, zijn soms niet van echt te onderscheiden. 

Het verloop van het gesprek tussen Klitschko en Giffey en de onderwerpen die werden aangedragen veroorzaakten argwaan aan de Berlijnse kant, aldus de verklaring op Twitter. Zo vroeg 'Klitschko' of de autoriteiten in Duitsland ervoor konden zorgen dat vooral jonge Oekraïense mannen naar Oekraïne konden terugkeren om te vechten. Ook vroeg hij of Berlijn kon adviseren over het organiseren van een dag voor LHBTI'ers in Kiev. "Met oog op de oorlog was dat meer dan vreemd", aldus een woorvoerder van burgemeester Giffey tegen ZDF. Na ongeveer een half uur werd het gesprek vanuit Duitse kant beëindigd. "Het behoort helaas tot de realiteit, dat de oorlog met alle middelen wordt gevoerd, ook online", reageerde Giffey. De burgemeester van Madrid zou onlangs hetzelfde zijn overkomen. 

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk bevestigde later dat het niet om de echte Klitschko ging. Wie er wel achter het gesprek zat, en waarom, is nog onduidelijk. De veiligheidsdienst is ingelicht.  Een onderzoeksjournalist van de regionale omroep RBB analyseerde het videogesprek en concludeert dat het mogelijk eerder om een cheapfake ging. Hij denkt niet dat er kunstmatige intelligentie aan te pas kwam, maar dat beelden van een ouder interview zijn gebruikt. De teksten werden door een tolk vertaald, dus mogelijk was er geen geavanceerde technologie nodig om Giffey te foppen. Leer meer bij ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger