Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaat-coalitie SPD en CDU in Berlijn bijna rond

Kort nieuws - 24 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een meerderheid van de SPD-leden in Berlijn heeft zondag ingestemd met een coalitie van SPD en CDU. Daarmee is de nieuwe deelstaatregering zo goed als rond. 

54,3 procent van de SPD-leden stemde in met het coalitieverdrag dat de SPD begin april met de CDU sloot. Vandaag (maandag) stemmen ook de Berlijnse CDU-leden vrijwel zeker in met de samenwerking. CDU-lijsttrekker Kai Wegner volgt dan Franziska Giffey (SPD) op als burgemeester. 

De samenwerking met de CDU verdeelt de Berlijnse SPD diep. Vooral de jonge leden van de partij, maar ook meerdere Berlijnse districten, hadden zich duidelijk tegen het coalitieverdrag met de CDU uitgesproken. 

De coalitie van CDU en SPD is het gevolg van de deelstaatverkiezingen van februari, die een flinke politieke verschuiving veroorzaakten. De SPD, tot dat moment de grootste, verloor voor het eerst sinds 1999 lokale verkiezingen in de Duitse hoofdstad, terwijl de CDU voor het eerst sinds dat jaar weer eens won. Die uitslag betekende het einde van de zittende coalitie van de SPD, de Groenen en Die Linke. De onderhandelingen tussen de CDU en de SPD verliepen vervolgens soepel. De nieuwe Berlijnse regering zal waarschijnlijk deze week al worden beëdigd. Lees meer bij RBB24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger