Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU en SPD sluiten akkoord in Berlijn

Kort nieuws - 3 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU en de SPD gaan in de deelstaat Berlijn een coalitie vormen. Beide partijen zijn het gisteren eens geworden over een akkoord, dat ze vandaag presenteren.

Dat schrijven lokale media. Buiten de verdeling van de portefeuilles is er nog niet veel bekend. CDU-lijsttrekker in Berlijn Kai Wegner wordt waarschijnlijk de nieuwe burgemeester.

Deze coalitie van CDU en SPD is het gevolg van de deelstaatverkiezingen van februari, die een flinke politieke verschuiving veroorzaakten. De SPD, tot dat moment de grootste, verloor voor het eerst sinds 1999 lokale verkiezingen in de Duitse hoofdstad, terwijl de CDU voor het eerst sinds dat jaar weer eens won. 

Die uitslag betekende het einde van de zittende coalitie van de SPD, de Groenen en Die Linke. De onderhandelingen tussen de CDU en de SPD verliepen vervolgens soepel: beide partijen waren pas sinds 9 maart in onderhandeling. De nieuwe coalitie kan naar verwachting over enkele weken beginnen, als ook de partijleden de plannen officieel hebben goedgekeurd. Lees meer bij rbb24

Dat de Berlijners in februari hun stem moesten uitbrengen, was omdat de verkiezingen van september 2021 door de rechter ongeldig waren verklaard. Er was bij de organisatie toen veel mis gegaan. Lees ook op Duitslandweb: Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger