Duitslandweb logo Duitslandweb

Inflatie in Duitsland in juni gedaald

Kort nieuws - 30 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De inflatie in Duitsland is in juni verrassend gedaald. In mei bedroeg die nog 7,9 procent - het hoogste percentage sinds 1974 - deze maand waren goederen en diensten 7,6 procent duurder dan een jaar geleden. Experts hopen dat de piek voorbij is.

Economen hadden voor de maand juni gerekend op een inflatie van 8 procent. Als mogelijke oorzaken van de gedaalde inflatie worden de Tankrabatt genoemd, de tijdelijke verlaging van de energiebelasting op brandstoffen, en het 9-euro-ticket, een goedkope maandkaart waarmee mensen in Duitsland in juni, juli en augustus onbeperkt met het ov kunnen reizen. Beide regelingen zijn een tegemoetkoming van de overheid voor de stijgende energieprijzen.

In welke mate deze regelingen het inflatiecijfer hebben beïnvloed, valt volgens het Duitse statistiekbureau nog niet te zeggen. En ondanks de tegemoetkomingen zijn de energieprijzen in juni nog eens met 38 procent gestegen ten opzichte van de maand mei. Sommige deskundigen verwachten de inflatiepiek pas in september. Bondskanselier Olaf Scholz wil op 4 juli met werkgevers en werknemers overleggen hoe ze grip kunnen krijgen op de prijsontwikkeling. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger