Duitslandweb logo Duitslandweb

Mogelijk grootste Europese lithiumvoorraad in Duitsland

Kort nieuws - 13 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In het zuidwesten van Duitsland zit een grote hoeveelheid lithium in de grond, naar schatting de grootste voorraad van Europa. Het metaal is onmisbaar in batterijen en accu's en zou dus een impuls kunnen geven aan bijvoorbeeld de verduurzaming van de auto-industrie. 

Op dit moment wordt onderzocht hoe het lithium in de regio Oberrhein op industriële schaal uit het thermale grondwater kan worden gewonnen. Duitsland (en Europa) is voor de grondstof nu volledig afhankelijk van het buitenland, Australië en Zuid-Amerika. Bovendien is de lithiumproductie daar belastend voor het milieu. 

Lithium van eigen bodem zou volgens Tagesschau kunnen helpen bij de energietransitie, aangezien het metaal in elke lichtgewicht en oplaadbare batterij zit, zoals in laptops, mobiele telefoons en elektrische voertuigen. Als Duitsland de komende jaren alle 50 miljoen verbrandingsmotoren wil vervangen door elektrische auto's, is daar naar schatting 500.000 ton lithium voor nodig, schrijft Tagesschau. Ter vergelijking: in 2021 werd er wereldwijd in totaal zo'n 100.000 ton lithium gewonnen. In de toekomst is dus veel meer van de grondstof nodig. Toch is er ook weerstand tegen de eventuele lithium-winning in Duitsland, aangezien de diepe boringen die ervoor nodig zijn, aardbevingen kunnen veroorzaken. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger